Від задуму до втілення: в Хмельницькому презентували перший підручник з вивчення історії міста

Вже цього року за підручником  навчатимуться учні старших класів у межах курсу історії України, а наступного року “Хмельницькознавство” стане окремим предметом в школах громади.

Задум створити посібник, у якому буде висвітлена історія Хмельницького від найдавніших часів до сьогодення, і який би відповідав потребам як учнів, так і вчителів, виник ще у 2021 році. Проте через велику війну робота над ним не розпочалася. Торік ідею почали втілювати місцеві краєзнавці, науковці, історики, в тому числі доктори та кандидати історичних наук, а також педагоги та художники. Автором – упорядником виступила головна спеціалістка відділу позашкільної освіти та виховної роботи департаменту освіти та науки Хмельницької міськради Наталія Камінська.

Поки що друком вийшло чотири примірники. У тираж підручник запустять після того, як його затвердить МОНУ. Відтак надрукувати і забезпечити ними усі навчальні заклади планують до початку наступного навчального року.

Протягом цього навчального року посібник будуть апробовувати педагоги на уроках історії України. Після того, як Міністерство освіти і науки затвердить цю книгу та дисципліну, наступного навчального року її викладатимуть як окремий предмет. Відтак поки що школярі вивчатимуть історію міста за електронною версією підручника, для того, щоб його апробувати”, розповіла в.о. директора департаменту Ольга Кшановська.

Кошти на втілення цього проєкту спрямовані з міського бюджету.

Прекрасне відчуття, коли мрія стає реальністю! Дякую всій команді краєзнавців, авторів, педагогів, художників за чудову роботу! Книга має не лише теоретичну інформацію, але і практичні вправи, матеріали для дискусій, посилання на мультимедійні матеріали. Курс “Хмельницькознавство” вивчатимемо у 8-9-х класах. Підручник для 8-го вже готовий, для 9-го — у роботі. Я впевнений, що любов до України розпочинається з любові до малої батьківщини. Можна казати багато пафосних слів про необхідність виховання цього почуття змалку. Але я скажу головне: щоби любити, потрібно знати. Наше місто багате історією і цікавими постатями. Ми маємо чим пишатися і знати про це має кожен школяр!”, зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Наразі команда авторів вже працює над підручником для учнів 9-го класу, де висвітлюватимуться події від ХХ століття і до нинішнього часу. Окремим розділом будуть подані події російсько-української війни, з акцентом на подвиги наших Героїв, в тому числі тих, хто має звання Почесного громадянина громади.

 Ольга Сєргєєва

Back to top button