Відтепер — очне навчання: є укриття

Сучасне протирадіаційне укриття, розраховане на пів тисячі учнів, з інклюзивним простором, відкрили на території гімназії №19 в мікрорайоні Ружична. Будівництво з нуля тривало майже 10 місяців. Бюджету громади нова захисна споруда обійшлася у понад 25 мільйонів гривень.

Від початку повномасштабного вторгнення сирени повітряної тривоги для 19-ої гімназії були не лише сигналом для негайного убезпечення дітей, а й неабияким випробуванням на витривалість і спритність. Адже працівникам закладу потрібно було екстрено вести дітей у різні місця для сховку: одних в укриття дитячого садка по сусідству, інших у прилаштовану частину підземного переходу під автодорогою на вулиці Кам’янецькій. Все це створювало неабиякі труднощі, особливо в холодну пору року. Оскільки навіть у двох сховках вистачало місць менш, ніж для половини від загальної кількості учнів, навчались у змішаному форматі: очному і онлайн.

Той факт, що онлайн освіта не сприяє якісному навчальному процесу і соціалізації, уже став реальністю українських шкіл. Як стверджують експерти, тривале дистанційне навчання майже удвічі знижує якість шкільної освіти. Тому акцент на очному форматі став визначальним як у діяльності освітніх закладів Хмельницької міської тергромади, так і в стратегії міської влади. У програмі розвитку освіти, затвердженій міською радою, протягом 2024-2025 років за кошти бюджету громади будуть споруджені і введені в експлуатацію сучасні протирадіаційні укриття у восьми закладах: як загальноосвітніх, так і дошкільних.

Гімназія №19 була в цьому переліку. Фактично укриття, яке 15 жовтня відкрили на її території, стало зразком, за яким з’являться подібні споруди в решті шкіл та садочків. У добротно оснащеній підземній споруді, в яку ведуть східці з пандусами, просторий хол, дві величезні кімнати на 250 місць кожна з уже виставленими рядами м’яких стільців, біля стін двоярусні ліжка з матрацами, дві туалетні кімнати, дві душові, окремо туалет для маломобільних осіб, ізоляційний кабінет з робочим місцем медсестри, кімната з двома резервуарами фільтрованої води загальною ємністю 200 літрів. На всіх дверях таблички з шрифтом Брайля. Укриття повністю автономне, електрифіковане, є Інтернет, на випадок вимкнення світла надворі встановлений новий генератор з достатньою потужністю 34 кВт. Система вентиляції працює як в автоматичному, так і в ручному режимах. До речі, в просторому укритті можуть вільно перебувати понад 700 осіб, адже воно розраховане й на мешканців Ружичної.

За словами директорки Наталії Воронецької, в гімназії нині навчаються 473 учні. Колектив 100 осіб. Втім укриття розраховане на більшу кількість: адже проєктувалась споруда, коли гімназія була ще школою, в якій навчалися майже 670 учнів. Нині 10-11 класи перейшли в міські ліцеї.

Як працювали без власного укриття? Підлаштували підземний перехід, орендували місця в дитсадку, але приміщення має один вихід, тому там могли перебувати не більше 50 учнів. Підземка має два виходи, там можна розмістити до 200 осіб. Але підземка споруджена ще у 1980 році, там сиро і холодно, і батьки зазвичай забирали дітей додому, розповідає директорка. Зараз такої потреби немає. Нове укриття комфортне, просторе і забезпечене всім необхідним”.

Навіть важко уявити, що донедавна місцина, на якій споруджено укриття і впорядкована навколишня територія, була пустирем.

Власне в мікрорайоні Ружична завжди була проблема з укриттями. Тільки в новозбудованому дитячому садочку, який ще 2016 році ввели в експлуатацію, ми передбачили обов’язкову наявність укриття, зазначив міський голова Олександр Симчишин. Тому в минулому році було прийняте рішення будувати тут нове повноцінне укриття. Фактично будівельна частина зайняла приблизно 10 місяців, і ми тепер презентуємо завершену споруду. Укриття повністю відповідає сучасним державним будівельним нормам (ДБН). І саме це трохи затягло процес, бо довелося переробляти попередній проєкт, оскільки останні ДБН оголосили лише 1 листопада минулого року. Але тим не менше ми швидко й оперативно спрацювали. Тут максимальна безпека для учнів, працівників закладу та мешканців Ружичної. Загальна вартість укриття понад 25 млн грн. Додам, що це чергове укриття, тому що в усіх нових садочках, які ми будували з 2016 року, а це ЗДО №№2, 3, 7, 9, ми обов’язково передбачили повноцінні укриття на загальну кількість приблизно 2200 місць. Подібно й початкова школа на Озерній, яку ми збудували у 2021 році, також має сучасне протирадіаційне укриття на понад тисячу осіб. А якщо туди приходять мешканці, то в приміщенні може перебувати понад 1500 осіб. Нині ми продовжуємо будувати укриття в закладах освіти. Найближчими днями презентуємо укриття в 13-ій школі в Лезневому, і плануємо цього року завершити будівництво в ЗДО №23. Паралельно триває будівництво укриттів у школах №№6, 12, в ЗДО №№15, 18. Плюс у школі в селі Шаровечка. Цих укриттів буде достатньо, щоб забезпечити повноцінний навчальний процес в усіх освітніх закладах нашої громади”.

За словами міського голови, всі укриття споруджуються за кошти міського бюджету, тобто за кошти платників податків. Лише в минулому році була отримана субвенція на 30 відсотків загальної вартості на спорудження укриття в 12-ій школі в Раковому.

Як розповів керівник підрядної будівельної організації Артем Мацьков, загальна площа укриття майже 600 кв. м. Споруда протирадіаційна і протиударна, тобто може витримувати навантаження більше, ніж стандартне укриття.

Оскільки тривоги, на жаль, бувають тривалими в часі, чи можна такі укриття використовувати не лише для безпеки, а й для освітнього процесу, адже і площа, і умови це дозволяють? “Так, звісно, розповіла в.о. директора департаменту освіти і науки міської ради Ольга Кшановська. Це питання на часі. Щодо 19-ої гімназії, розглядається варіант актової зали, бо заклад не має просторої зали. А коли надворі негода, тут можна проводити різні шкільні заходи. Також тут створені умови для гурткової роботи, занять хореографією, спортом тощо. Можна облаштувати клас безпеки, тому що у верхній частині будівлі немає можливості виділити окрему аудиторію. Тобто, ця будівля буде функціонувати так само активно, як і основна будівля школи. Тут комфортні умови, навіть немає відчуття, що ми перебуваємо під землею”.

А як арт-терапію міський голова запропонував зробити в укритті стінопис, який створять учні. Це чудова мотивація на позитив через творчість.

Уже через годину після відкриття гімназійного сховища у повітрі залунали протяжні сигнали повітряної тривоги. І ружичанським дітлахам вперше не довелося розбігатися по різних укриттях, вся гімназія попрошкувала у власне. Звісно, якби шкільне новосілля стосувалося б нового модернового класу, придбання суперсучасних технологій, яких потребує освіта, все це наповнювало б думки іншим змістом. Але війна диктує свої реалії: наші діти освоюють підземні сховища, а в прифронтових Харкові, Запоріжжі й підземні школи, і вже з середніх класів юні українці краще знають моделі і типи дронів, коптерів, ракет, бомб, ніж, можливо, табличку множення чи ряди хімічних формул і закони фізики. Але головний закон: вижити, щоб перемогти і стати поколінням перемоги, яка обов’язково буде, вони вже засвоїли.

Тетяна Слободянюк

Back to top button