“Влупи пушкіним по ру*ні”

У Хмельницькому запустили збір російських та російськомовних книг на базі освітньо-культурного та волонтерського Гончаренко центру. Зібрані книги здаватимуть на переробку, а виручені кошти спрямують на закупівлю дронів для ЗСУ.

За словами директорки простору Вероніки Гоїк, акцію запустили одразу в 12 містах України. У такий спосіб команда мережі прагне допомогти українцям очистити полиці домашньої бібліотеки від російської культури і водночас допомогти українським військовим.

Росіяни приходять на нашу землю, аби викорінювати все українське. Вони знищують українські книги, привозять у бібліотеки свою літературу, наповнену пропагандою. Ми хочемо, аби на наших книжкових полицях не було нічого російського, тож запустили масштабний збір”, — діляться у Гончаренко центрі Хмельницький.

Зібрані російські книги здаватимуть на макулатуру, а на виручені кошти придбають дрон, який допомагатиме військовим на фронті.

“Кілограм макулатури коштує 3-4 гривні, тож зібрати доведеться багато. Ми закликаємо всіх долучитись до акції та приносити книги, яким уже давно не місце в домашніх бібліотеках. “пушкіни” з вашої полиці теж можуть воювати і наближати перемогу”, — кажуть у просторі.

Точку збору книг облаштували у Гончаренко центрі Хмельницький за адресою: вул. Свободи, 18/2. З будь-яких питань щодо акції можна звертатися за телефоном 067-276-18-96.

Організатори приймають російські та російськомовні видання, однак наголошують: примірники з цвіллю та брудом не допускаються до участі, оскільки здати на переробку їх неможливо. Збір книг триватиме з 15 лютого до 24 березня 2024 року.

Уперше акцію зі збору російських книг запустили на базі Гончаренко центру Чернівці влітку 2022 року. Тоді у центрі зібрали більше тонни російських книжок, а виручені кошти витратили на закупівлю сучасної української літератури для сільської бібліотеки на Буковині.

Додамо, Гончаренко центр – найбільша недержавна всеукраїнська мережа безкоштовних освітньо-культурних та волонтерських просторів, заснована у 2021 році.

Back to top button