Вміти стріляти та поводитися зі зброєю навчають старшокласників хмельницьких шкіл.

Раніше  шкільний урок із допризовної підготовки  здавався учням  малопотрібний. Зазвичай  його ставили в розкладі останнім а відтак  інколи  учні з нього просто йшли додому. Сьогодні ситуація змінилася в точності навпаки. Окрім того, що предмет “Захист України”  набув іншого статусу в суспільстві, учні його відвідують свідомо, намагаючись отримати грунтовні знання як  теоретичні,  так і практичні, щоб за потреби вміти  боронити себе та країну.

З 2022 року  предмет  “Захист України”  доповнили новими темами. Старшокласники тепер докладніше вивчають мінну безпеку, кібербезпеку, захист від інформаційних маніпуляцій, основи національного спротиву, історію російсько-української війни. Також вчаться надавати  першу домедичну допомогу, робити серцево-легеневу реанімацію та зупиняти кровотечу.

Торік  для забезпечення проведення якісних занять в кожен навчальний заклад Хмельницької громади закупили  необхідне навчальне і тренувальне обладнання: тир, муляжі, манекени, стенди, інженерні тренажери, навчальну зброю, засоби захисту. З міського бюджету спрямували на це  понад три мільйони гривень на всі заклади.

З плюсів оновленої програмив – практичні заняття з вогневої підготовки. Торік протягом жовтня-листопада  всі учні 11 класів та ПТУ, а це майже 1500 юнаків та дівчат, отримали навички із стрільби з  основних видів зброї в умовах полігону.

Зараз  старшокласники відпрацьовують вправи зі стрільби з пістолета та автомата. Заняття проходять за графіком в Палаці творчості, на базі якого  наприкінці минулого року за кошти міського бюджету облаштували  мультимедійний тир. Це свого роду тренування  перед стрільбами на полігоні. За словами головного спеціаліста відділу позашкільної освіти та виховної роботи  департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Едуарда  Погоржельськогор, заняття в тирі відбуваються згідно програми .

«В них є розділ вогнева підготовка  відповідно до цього розділу вони повинні виконувати  вправи зі стрільб з пневматичної гвинтівки і з малокаліберної. Заняття провадяться, щоб навчити старшокласників   навикам прицілювання  і влучної стрільби зі стрілецької зброї. Набої і зброю забезпечує навчально-тренувальний центр. Предмет викладають вчителі. Вони, як правило, є офіцерами запасу», –  каже Едуард  Погоржельський.

Відстань від стійки до мішені 3-3,5 метра. На проекторі їх кілька видів різного ступеня складності: рухомі, нерухомі і навіть такі, що імітують бій в місті. Інструктор  Микита Кравчук каже,  найлегше учні попадають в  ціль з автомата –  він дає більш стійке положення  ніж пістолет, але бувають й винятки і учні показують досить непогані результати.

Наразі до кінця зими практичні заняття  в мультимедійному тирі проведуть для усіх учнів  10-11 класів та закладів профтехосвіти.

 Ольга Сєргєєва

Back to top button