Волонтерський літопис Пироговець

Безперервний потік переселенців, бурхливий церковний перехід до ПЦУ, толока на облаштуванні укриттів для дитячого садочка, згодом для школи, постійна допомога ЗСУ, заготівля продуктів, плетіння маскувальних сіток, прощання з героями, які повернулись у рідне село на щиті, молитви і тривоги за захисників, які воюють… Події двох останніх років за своїми масштабами могли б розгорнутись в історії цього древнього села на десятиліття. Але вони й об’єднали людей: у спільній біді чужих немає.

Перші тижні, місяці повномасштабного вторгнення село Пирогівці, центр старостинського округу Хмельницької міської територіальної громади, стало справжнім хабом для переселенців. Село знаходиться на гомінкій автомагістралі міжнародного значення, і постійний гул автомобілів на ній для місцевих мешканців — звична картина. Але тільки не в ті перші тижні. Здавалося, автівкам, автобусам із втомленими, змученими людьми, які зупинялись у селі не в змозі рухатись далі, не буде кінця. Не було жодної хати, звідки господарі не приносили до школи речі та продукти. “Люди дуже згуртувалися на допомозі армії і переселенцям. Починаючи з перших днів вторгнення, через наше село, де зареєстровано 1400 мешканців, перейшло понад 400 людей. Нині в селах округу, а це Пархомівці, Прибузьке, Бахматівці, залишись 89 переселенців. Запам’яталися запоріжці: як тільки приїхали, зразу почали грядки, городи обробляти, не чекали допомоги, роботу почали в селі шукати. Було різне, люди різні, але, головне, ми толерантно ставились до всіх, приймали на нічліг”, — розповів староста Пироговецького округу Володимир Чернюк.

Моменти істини
Велика війна поставила на паузу очне навчання в ліцеї, який почав обживатись у капітально відремонтованому приміщенні. Причина: не було надійного укриття, а в закладі на той час навчалося понад дві сотні дітей. Першокласників шкільним автобусом відвозили у Пархомовецький ліцей-філію, решта всі — на дистанційці. “На початку березня 2022 ліцейне приміщення стало хостелом, і наші працівники облаштовували кабінети під спальні місця для переселенців. До вечора потрібно було підготувати, як мінімум, 30 місць, нагодувати, розмістити людей, — згадує директорка Пироговецького ліцею Людмила Войтюк. — Ми всі працювали: щось готували, приносили їжу з дому. Знаєте, що вражало до сліз: люди раділи тарілці супу. І в той же час учителі працювали на дистанційці з учнями, ніхто не порушував розпорядку”.

Вже перше вересня 2023 року для ліцею стало історичним: після більш ніж річного онлайну учні заходили в рідні класи. Адже нарешті з’явилося сучасне, комфортне укриття, кошти на яке виділила міська рада, а з ним і можливості для повноцінного очного освітнього і виховного процесу. І волонтерство в ньому зайняло особливе місце. “Працюємо з БФ “Добриня”, ГО “Захист — об’єднання волонтерів”, “Волонтерський лідер”, з іншими. Також допомагаємо напряму воїнам, влаштовуємо благодійні ярмарки, печемо солодощі, плетемо сітки, шиємо торбинки під вітамінні чаї”, — продовжує Людмила Володимирівна.

Та важливою стала не лише практична допомога нашим бійцям, а й духовна сила, яку дає доброчинна праця. І ця історія про мотанки, лялечки-обереги, яких уже понад півтори тисячі помандрували на передову. Для чого дорослим, втомленим чоловікам в окопах, в бліндажах, яким реально патронів та снарядів не вистачає, оці оберегові лялечки? “Вони дуже популярні, хлопці самі просять їх надсилати, — розповідає директорка. — Це частинка любові жіночої, дитячої. Хлопці навіть вибирають для себе: в когось доця схожа, дружина чи мама — вони про це говорять. В нашої колеги зять воює, і коли була волонтерська акція “Зроби подарунок воїну”, ми відсилали посилки й адресно — чоловікам, батькам, синам наших односельців. І до кожної посилочки прикріплювали мотаночку. То хлопці обирали посилки за тими мотанками: хто за білявою, хто за чорнявою… Особисто знаю, обереги хлопців підтримують, мотивують. У мене брат — військовий лікар, розповідає про ці речі”.


Як загалом організована допомога для ЗСУ? “По-різному, — кажуть педагоги. — Якщо потреба в сітках, є час на перервах, сплели швиденько. Чи домашню випічку хлопці просять, а особливо, коли це наші, сільські, — ми тут же напекли, насмажили. Коли працювали дистанційно, більше мали часу, то пекли щотижня пироги, печиво, тістечка, і волонтери “Захисту” їх забирали. Вони відвідують шпиталі, а там хлопці часто просять домашню випічку. Був попит на великодні паски, ми всі пекли вдома. Всю свою любов вкладаємо, і це нам також дає силу й віру”.

Щодо освітньо-виховного процесу, то зараз багато його моментів вибудовуються по-новому, емоційно, ідейно. “Дуже активізувалося патріотичне виховання, і це йде від самих дітей, — каже Людмила Войтюк. — І це також аргумент, щоб освіта була очною. В нас навчається 170 учнів, в тому числі й з сіл округу. Ще є в Пархомівцях ліцей-філія, там 1-9 класи, 69 дітей. У нас 10-11 класи — правовий профіль. Розумієте, коли є живий, емоційний контакт з дітьми, це по-справжньому працює. Коли ти заходиш у перший клас, бачиш, як маленькі діти співають Гімн України, і так неймовірно щиро це роблять, розумієш, що виростає дуже сильне покоління. Так само, коли загальнонаціональна хвилина мовчання в кожному класі. В нас уже два герої повернулись на щиті в село. Коли було прощання, всі діти виходили на вулицю і ставали живим коридором, і ні в кого з батьків не було претензій, що це може психологічна травма. Бо для дітей ці герої реально круті, і не з кіно, а з нашого життя. Ці маленькі українці вже глибоко усвідомили важливі істини, і дуже багатьом дорослим ще треба повчитися в них”.

Волонтерський центр при храмі
Активне волонтерство стало ознакою життя сільської громади з початку повномасштабної війни, а згодом у трапезній Свято-Параскевського храму, громада якого у липні 2022 року проголосувала за вихід з упц мп, відкрили потужний волонтерський центр. Про його успішну працю розповідають численні грамоти та подяки від благодійних та волонтерських організацій, найдорожчі серцю — з військових частин.
Насправді ж волонтерський осередок діє в селі ще з 2014 року. Його ініціаторкою, душею стала з того часу Галина Іванівна Аршинова, син якої разом з іншими односельцями, воював на сході, в АТО. Вже тоді односельці активно допомагали бойовим підрозділам. “У нас і зараз багато волонтерських пунктів у селі, адже тут працює кілька десятків підприємств, які донатять, працюють з військовими підрозділами. А ще до нас приєднались волонтери з сіл старостинського округу. А відколи створився волонтерський центр, наша робота стала більш, адресною і скоординованою, допомагаємо і ЗСУ, і людям з постраждалих регіонів, — розповіла Галина Іванівна. — Ми працюємо з різними організаціями та фондами, підписали меморандум зГО “Захист” — об’єднання волонтерів”. От дзвонить нам Мирослава з деражнянського осередку “Захисту” і повідомляє, що, крім військових, повезуть допомогу дітям з Херсонської області. Дітки, їх було 120, з особливими потребами, з інтернатних установ. Ми й смаколиків напекли, і соки закупили, бо знаємо, що на звільнених територіях біда, дуже важко. Коли ж залишаються продукти, ми їх передаємо безпосередньо військовим, вони тут відразу й завантажуються”.

Працює волонтерський центр і з соціальними установами міської ради. Восени на прохання міського центру соціальної підтримки та адаптації завантажили дві повні машини продуктів для безкоштовних обідів людям, які опинилися в скрутних умовах життя. Такими обідами працівники центру і волонтери на подвір’ї Свято-Гергіївського храму, в інших локаціях щодня годують до ста людей.


Та пріоритетом турбот центру залишається допомога військовим підрозділам. Як розповіли волонтери, їхній актив — 30 осіб, щодня працює до десяти людей, причому без вихідних. Основне виробництво — маскувальні сітки, які на фронті потрібні постійно. Волонтери мають домовленості з хмельницькими підприємствами, де шиють обмундирування для військовиків, тож обрізки матерії віддають у село на сітки. “Ми всі вже, як кажуть, руку набили, плетемо швидко, — каже Галина Аршинова. — Коли була річниця нашої роботи, 5 вересня 2023 року, то порахували: сплели 1600 квадратних метрів за рік. Як час знаходимо? Зранку і ввечері на городах і по господарству, а в обід відпочиваємо біля сіток”. Щодня — сітка. А торік волонтерки освоїли й новинку — підшоломні флісові шапки, які дуже потрібні військовим. “Буває, нам доставляють великі шматки флісу, і ми з них шиємо ці шапки, — розповідають жінки. — Часто виготовляємо батончики енергетичні, їх воїни весь час замовляють. Робимо “гарячу кружку” солону і солодку”.

Особлива грань волонтерства — зв’язки з родичами та односельцями, які нині живуть за кордоном і допомагають. “Нитки для основи сіток нам закупили наші односельці, які зараз у Польщі, вони оплатили й закупівлю, й доставку, — кажуть. — Зараз у нас гостра потреба в парафіні для окопних свічок, то також сподіваємося на допомогу. А як ми взнали, що наші хлопці потребують нагрівачок для рук, хімічних грілок, то так само з-за кордону діти нашої Любові Старцун, односельчанки, прислали цілу посилку цих нагрівачок”.

Особлива історія — про Івана та Жюля Матвіюків, вихідців з села, які мешкають у Польщі. Від початку великої війни Матвіюки передали для ЗСУ вже більше 10 автомобілів.

Поки ми розмовляли з волонерками центру, їхні вправні руки вже дов’язували чергову маскувальну сітку, 3х4 м. Поодаль височіла гора готових. На днях волонтери “Захисту” відвезуть їх за воїнськими адресами.
Тетяна Слободянюк

Back to top button