Волонтерство, допомога, солідарність: до Хмельницького продовжують прибувати евакуаційні потяги з Херсонщини

До Хмельницького продовжують прибувати  евакуаційні потяги з Херсона, за графіком —  через день, і щоразу серед рятувальників, медиків,  приїжджих зустрічають волонтери. Нова хвиля переселенців збіглася з часом евакуації  з підтоплених регіонів внаслідок терористичного підриву Каховської ГЕС.

«На залізничному вокзалі кожного разу чергують наші волонтери ГО «Захист —  об’єднання волонтерів», аби зустріти людей, — розповідає  волонтерка Леся Стебло.   —  У нас великий досвід такої комунікації ще з початку повномасштабної війни.  І зараз ми продовжуємо надавати необхідну інформаційну допомогу, підтримуємо психологічно, забезпечуємо ліками та продуктами харчування на перший період, поки вони облаштуються на новому місці. Часто жителі Херсонщини прибувають з дітьми, тому «Захист» має можливість допомогти і дитячим харчуванням, і підгузками».

 

Волонтерська солідарність  у таких ситуаціях вкрай важлива, адже допомоги ніколи не буває  забагато, особливо, коли йдеться про трагедію сотень тисяч людей. Нещодавно «Захист» отримав партію продуктів харчування для формування гуманітарних наборів загальною вартістю понад  150 000 гривень від Першого українського міжнародного банку (ПУМБ). Частину отриманого передали херсонцям, безпосередньо зустрічаючи на вокзалі, частину —  у колективні центри для переселенців «Я-Херсон», частину завезли безпосередньо в Херсонську область. Побратими-волонтери допомагають і з-за кордону. Таку допомогу отримали від свого британського друга Peter Quinn.  Петер був в Україні взимку, познайомився з волонтерами “Захисту” і з того часу з ними на постійному зв’язку. Британець допомагає інформаційно та збирає допомогу для України. Нещодавно цінний вантаж з ліками та іншими корисними речами від британців був доставлений у Хмельницький.

 

Також волонтерки організації  в соціальному магазині “ДоброЗахист” (вул. Січових стрільців, 6) постійно надають допомогу херсонцям, які вирішили залишитись у нашій громаді. А в Хмельницькому команду «Захисту» також поповнюють херсонці. Одна з таких — Яна, яка вже двічі втікає з родиною від рашистів. Вперше — у 2014 році,  коли вони  жили на Луганщині, в Алчевську та  Сєверодонецьку родина обрала Херсон — спокійне місто з хорошим кліматом. Але й там у 2022-ому довелося вдруге пережити окупацію. І хоч Херсон наші захисники звільнили від рашистів, все ж життя залишалось під загрозою. І евакуаційним потягом  Яна з дітьми торік влітку приїхала в наше місто. О 6 ранку на вокзалі  її зустріли волонтери “Захисту”. В неї не було тут ні знайомих, ні друзів — вона знову приїхала в нікуди. Волонтери допомогли Яні та її сім’ї знайти житло з хорошими умовами, забезпечили першим необхідним: речами, продуктами харчування, одягом та медикаментами. Нині Яна — волонтерка «Захисту» і допомагає своїм землякам налагодити життя після рашистського теракту. Вона несхитно вірить в перемогу України, бо нині ми по-справжньому об’єднані. «Наша  сила в єдності, чим міцніше ми об’єднані, тим більше в нас сили”, — каже Яна, яка допомагає і своїм землякам, і нашим військовикам.

А днями  волонтери «Захисту» побувал з гуманітарним вантажем у Херсоні, де у пунктах незламності  передали допомогу цивільним і  нашим військовикам.

Тетяна Слободянюк.

 

 

Back to top button