“Ворон” заклював “Орлана”

Ця новина одразу облетіла всі медіа: розвідники-артилеристи групи “Ворон” Залізної бригади вперше збили висотний російський безпілотник в небесній дуелі. Цей бій експерти визначили як надскладний і дуже важливий. Як це відбувалося, йдеться у першоджерелі — на Фейсбук-сторінці 3-ої окремої танкової Залізної бригади.

Це сталося 7 вересня над Харківщиною. Щойно засікли ворожий БПЛА “Орлан-10”, у заданий район помчалася група “Ворон” зенітного ракетно-артилерійського дивізіону. У взаємодії з побратимами-прикордонниками визначили курс та висоту цілі. На місці один воїн підготував техніку до роботи, потім вступили в дію ще двоє членів екіпажу мисливців за розвідувальними “крилами” окупаційних військ. Полювання було надскладним. По-перше, висота — понад три кілометри; по-друге, “Орлан” постійно змінював напрям та висоту. Але завдяки майстерності та злагодженим діям групи “Ворон” безпілотника-розвідника наздогнали на висоті 3620 метрів і знищили.

Нагадаємо, що “Орлан-10” — вкрай небезпечний безпілотник. Може пролетіти 600 кілометрів, піднятися на 5 кілометрів, радіус дії — 120 кілометрів. Виявляє цілі та коригує вогонь, перехоплює радіоперемовини, блокує мобільний зв’язок, “ламає” сигнал GPS, скидає боєприпаси з малої висоти… Варто відзначити, що на початку літа зенітник Залізної бригади збив “Орлан” “Стінгером”.

Для хмельничан титани 3-ої Залізної — це особлива гордість, адже цей славетний підрозділ дислокований на території Хмельницької громади, і є підшефним для нашого тилового регіону. Співпраця із танковою бригадою постійна. Це постачання безпілотниками, такмедами, автівками, провізією тощо. За вчасну і затребувану на позиціях допомогу воїни бригади надсилають відеозвіти роботи безпілотників, в тому числі й хмельницьких. І, звісно, дякують хмельничанам і міській владі за постійну підтримку бойового підрозділу. Ось і на початку вересня Залізна бригада розмістила чергове повідомлення на своїй Фейсбук-сторінці. “Арсенал наших дронів регулярно поповнюється небайдужими українцями. Нещодавно вчергове порадувала громада Хмельницького: міська рада передала бригаді потужні універсальні дрони — три DJI Mavic 3T Enterprise (Thermal) з тепловізійними камерами і два DJI Mavic 3 Enterprise, а також 40 десятидюймових FPV. Дякуємо за щедру допомогу завзятій громаді Хмельницького, а також особисто міському голові Олександру Симчишину, який особисто вручає техніку представникам військових частин. Масштаб допомоги Силам оборони дійсно вражає: лише з початку цього року Хмельницький передав понад 370 квадрокоптерів, 4300 FPV-дронів, 110 пристроїв РЕБ та РЕР. Ваша підтримка додає Залізній бригаді бойової міці. Враховуючи кількість переданих раніше апаратів, хмельничани вже спорядили для нашого з’єднання справжній батальйон дронів! Летимо працювати далі!”.

Тетяна Руса

Back to top button