Все про медичні довідки в школу і дитсадок

Наближається початок нового навчального року. Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб інформує батьків, що цьогоріч затверджена єдина форма медичної довідки, яку видає сімейний лікар для зарахування дитини до закладів освіти всіх рівнів.

Відтепер немає потреби проходити огляд у декількох лікарів, займати черги та отримувати довідки різної форми.

Для вступу дитини до будь-якого закладу освіти видається уніфікована довідка №086/о “Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)”. До неї вноситься уся інформація про проведені обовʼязкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Обстеження дитини сімейним лікарем враховує всі базові вимоги для зарахування її до дитячого садочка та школи. Огляд включає збір анамнезу, повне обстеження, перевірку наявності ознак гострої хвороби або хронічних станів, а також вимір зросту та маси тіла, дослідження гостроти зору, слуху (шепітна мова), постави та плантографії, інші обстеження. Лише у разі виявлення відхилень чи хвороб сімейний лікар направляє дитину до лікаря-спеціаліста.

Обов’язково перед садочком та школою дитину оглядає лікар-стоматолог. Медичні довідки, видані до 1 жовтня 2023 року, вважаються дійсними протягом року.

Варто зауважити, що дитина може пройти медичне обстеження в будь-який зручний час протягом року, не чекаючи закінчення навчального року або ж літа. Результати цього обстеження є чинними впродовж року з дати його проходження. Медичні огляди для зарахування дитини до дитячого садка або школи є обов’язковими.

Чому важливо, щоб діти були вакциновані?

Якщо 95% дітей в організованому колективі щеплені, виникають умови, коли поширення інфекційної хвороби стає неможливим, це дозволяє захистити дітей, які не можуть вакцинуватися, бо мають медичні протипоказання до щеплень.

Перед дитсадком

Діти, які відвідуватимуть дитячий садок, мають бути щеплені проти 10 хвороб: туберкульозу, гепатиту В (3 дози), кору, епідемічного паротиту, краснухи, кашлюку, дифтерії, правця (4 дози), поліомієліту (4 дози) та гемофільної інфекції (3 дози).

Перед школою

Батькам першачків слід пам’ятати: на додачу до вже перелічених щеплень дитина в 6 років має отримати другу дозу проти кору, епідемічного паротиту та краснухи, п’яту дозу проти поліомієліту та проти дифтерії і правця.

У 14 років дитина має отримати шосте щеплення проти поліомієліту, а в 16 — щеплення проти дифтерії та правця.

Де і як вакцинувати дитину?

Щоб вакцинувати дитину, записуйтеся на прийом до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписали декларацію, або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я. Уся вакцинація за Календарем безоплатна.

Під час прийому лікар відповість на всі запитання про вакцинацію: як відбувається щеплення, які є вакцини, протипоказання до вакцинації, та які можуть бути реакції організму після щеплення.

Обов’язково розкажіть лікарю про наявність у дитини алергічних реакцій або реакцій на попередні щеплення. Після огляду дитини лікарем отримайте направлення на щеплення і вакцинуйтеся. Вакцинація і війна

Якщо зв’язок із вашим сімейним лікарем втрачений через війну або з інших причин, то для отримання необхідних профілактичних щеплень зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я, де проводять профілактичні щеплення, наприклад, до амбулаторії загальної практики сімейної медицини або центру первинної медико-санітарної допомоги.

Рівень вакцинації в Україні

За підсумками 2023 року, рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС, тому нині тривають додаткові заходи з імунізації саме проти цих хвороб і кашлюка.

У 2023 році в Україні рівень охоплення щепленнями проти кашлюка, дифтерії, правця склав серед дітей до року лише 83,4%, а у віці 18 місяців — 82,7%. Ці показники недостатні, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій. Для створення колективного імунітету рівень вакцинації має сягати 95%.

Відсутність у дітей щеплень проти кашлюка в Україні стало причиною різкого зростання захворюваності на цю хворобу. Так, за шість місяців 2024 року зареєстровано у 30 разів більше випадків захворювання на кашлюк, ніж за такий же період минулого року (4863 випадок проти 161).

За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб

Back to top button