Вуличні музиканти на центральній вулиці Хмельницького не співатимуть

До повномасштабної війни центральна вулиця Хмельницького буквально кишіла вуличними артистами, особливо у вихідні дні та на свята. Тут можна було почути й досить пристойну музику, яку виконували професійні музиканти, і совкову  попсу на гармошці, і несамовитий вокал співаків-самоучок, брязкання на гітарі. Тут танцювали хіп-хоп, брейкінг і навіть сальсу. Увесь цей симбіоз різних мелодій і рухів містяни сприймали неоднаково: одні кидали музикантам гроші, інші зупинялися із цікавості, а дехто просто не звертав уваги, але однозначно усі до вуличних музикантів на Проскурівській звикли.

18 лютого  на центральній вулиці  облаштували алею Героїв, яку приурочили  до Дня Героїв Небесної Сотні. Великі куби з  портретами загиблих учасників Революції Гідності та загиблих хмельницьких учасників російсько-української війни, які встановили вздовж Проскурівської,  мали стояти впродовж тижня. Втім  після широкомасштабного вторгнення росії в Україну меморіальну інсталяцію вирішили залишити. З тих пір на  патріотичну  Алею почали доставляти куби з портретами Героїв, які полягли за Україну вже під час нової фази російсько-української війни. Насправді  проймає біль і навертаються сльози,  коли  йдеш Проскурівською, коли дивишся на  світлі, сповнені жаги до життя очі наших хлопців  і розумієш, що вони віддали своє життя за нас усіх, за наше майбутнє. В цей час   від тих  вуличних музик, які   перебирають кнопки гармошки і награють  «лаванду» чи якусь «чебурашку», або весільні коломийки,  стає моторошно. Кульмінацією  в цьому неймовірному дисонансі  став « виступ» молодиків, які  поруч з портретами Героїв влаштували дискотеку, підстрибуючи та плескаючи в долоні.

Тоді хтось з активістів не витримав такого глуму і  зарядив одному з вуличних співаків  межи очі. Більшість хмельничан такі танці також обурили і люди почали обговорювати цю тему  в соцмережах.

21 червня виконавчий комітет Хмельницької міськради  прийняв рішення, яким  на період воєнного стану заборонив виступи вуличних музикантів на Проскурівській . «У нашому місті є безліч локацій, де це можна робити»,  – написав на своїй сторінці у фейсбук міський голова Олександр Симчишин.

Наразі  за цим же рішенням на Проскурівській не можна проводити й будь-які інші вуличні виступи музичних ансамблів, солістів, караоке, а на відкритих майданчиках закладів, що розташовані на центральній вулиці міста заборонено відтворювати фонову музику. Водночас рішенням виконкому  рекомендовано за годину до комендантського часу завершувати робочий день кав’ярням, ресторанам, а також розважальним закладам. Громадський порядок на Проскурівській контролюватимуть правоохоронці та “Муніципальна дружина”.

Нагадаємо, Хмельницька обласна та міська ради  запровадили мораторій на публічне використання російськомовного контенту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації російською федерацією території України.

Ольга Сєргєєва

Back to top button