Виконували світові хіти, малювали та донатили для ЗСУ

У Хмельницькій громаді відзначили Міжнародний день Європи, який цього року вперше відбувся 9 травня, як і в Європейському Союзі.

Вже напередодні, 8 травня, вулиця Степана Бандери заяскравіла поміж весняною зеленню дерев прапорами України і країн-членів ЄС. Це — жест вдячності за підтримку, яку країни надають Україні в боротьбі проти російського окупанта. Українці пам’ятають та цінують усіх, хто підставив своє плече в боротьбі за незалежність та саму можливість Українській державі існувати. І перенесення дати свята з третьої неділі травня на 9 травня — це свідчення поваги до демократичних цінностей вільного світу. “Це важлива дата для кожного українця, бо наша держава нині на шляху євроінтеграції, членства в ЄС: у 2023 році було підписано Угоду про асоціацію, отримано статус кандидата на членство в ЄС та ухвалено рішення про початок переговорів щодо вступу України в Євросоюз”, — йдеться у повідомленні Хмельницької міської ради.

Сьогодні, в День Європи, хочеться подякувати усім нашим партнерам і друзям, хто підтримав і допоміг у важку хвилину! Хто продовжує підтримувати і допомагати Україні, незважаючи на жодні обставини. Хто розуміє, що Український Воїн захищає сьогодні і європейську цивілізацію також. Thank you for supporting Ukraine! Тим самим ви захищаєте себе”, — звернувся до громади міський голова Олександр Симчишин.

Головним розпорядником свята став департамент культури і туризму міської ради, відповідно всі мистецькі заклади громади і професійні колективи презентували свої програми. І хоча безпековий фактор залишався визначальним, масові заходи, гала-концерти, як це було до повномасштабного вторгнення, у місті не влаштовувались, зате працювали протягом дня різні локації, причому і в обласному центрі, і в селах громади. Розпочалися заходи о 10.00 і тривали до вечора. Охочі мали можливість не лише розважитись, а й пізнати щось нове і цікаве, оглянути тематичні експозиції, ознайомитися з іноземною літературою тощо. Зокрема, у бібліотеках-філіях у Череповій, Бахматівцях, Богданівцях дітям влаштували гру-вікторину “Ми крокуємо до Європи”, віртуальну мандрівку країнами ЄС та перегляди відеофільмів про визначні місця, історичні події.

У міській художній школі просто неба відкрили виставку робіт учнів, таку ж розгорнули на майданчику біля школи мистецтв “Озерна”. Тема дитячих малюнків та плакатів — “Подорож Європою”. На роботах діти зобразили європейські країни, прагнення України до вступу в ЄС. Виставку фотографій “Жіночий вимір. Українки” влаштував із власних фондів музей-студія фотомистецтва. Оригінальний сценарій до свята підготували учасники арт-хабу обласного художнього музею “Малюємо Європу разом”: музейники, художники і всі охочі створили панно-колаж з архітектурних символів європейських країн у Мистецькому саду школи мистецтв “Райдуга”. Концертні програми зі світових шлягерів показали естрадно-джазовий оркестр “Big Band” школи мистецтв у сквері ім. Кузьми Скрябіна, учні та викладачі ДШМ “Заріччя” — у сквері ім. С.Бандери. Класична музика європейських композиторів лунала у виконанні учнів музичної школи №1 ім. М.Мозгового у Мистецькому дворику на Проскурівській. У приміщенні КЦ “Ветеран” виступали колективи ветеранів та вихованців Центру національного виховання учнівської молоді. А завершальним акордом свята став концерт академічного муніципального естрадно-духового оркестру, який розпочався о 17.00 і тривав до 20.00 на майданчику біля ТЦ “Дитячий світ”.

І хоча мистецькі та літературні програми всього дня були присвячені європейській тематиці, незмінним залишалася їх добродійна мета: збір коштів для Сил оборони. Власне, це також символічно: адже реальна підтримка України, наших Збройних Сил у визвольній війні проти російського тероризму, який несе руйнування і смерть, у нашому прагненні стати повноправним членом Євросоюзу, утверджувати демократичні цінності нині об’єднує всю демократичну Європу.

Тетяна Руса

Back to top button