Вимушені переселенці потребують допомоги хмельничан

Уже дев’ятий місяць в кінотеатрі ім. Т.Шевченка цілодобово працює штаб допомоги вимушеним переселенцям. Саме тут працівники структурних підрозділів міської ради і волонтери продовжують цілодобово приймати, ставити на облік усіх, хто прибуває до нашого міста з регіонів, де ведуться бойові дії. І хоча цей потік нині зменшився, проте головний переселенський хаб щодня заповнений людьми, які потребують допомоги.

От і минулого тижня довжелезна черга вишикувалась до входу в кінотеатр: ні, це не відновилися покази кінострічок. Це були дні видачі чергової гуманітарної допомоги вимушено переміщеним особам, які мешкають у нашій громаді. Цього разу люди отримували борошно і горох, і, як розповідали, якість продуктів їх влаштовує. Тим більше, що при нинішньому зростанні цін на продукти така допомога дуже важлива для людей, які стали вимушеними втікачами від війни.
Отримала свою мірку борошна та гороху на сім’ю з чотирьох осіб вчителька-пенсіонерка з Харківщини Тетяна Володимирівна. Каже, що виживати важко. І хоча її робочий стаж — 47 років у школі, проте пенсія не дотягує до п’яти тисяч. У Хмельницькому з невісткою та онуками винаймають двокімнатне житло за 7 тисяч гривень плюс комуналка. Допомагає син, який служить у ЗСУ. Пані Наталя з Лисичанська. Приїхали в квітні з сім’єю. Також винаймають житло. Повертатися додому ще небезпечно. Проте діти навчаються онлайн в рідній лисичанській школі, в своїх учителів, також розкиданих повсюди. Школа поруйнована, але їхній будинок вцілів, однак повертатися ще небезпечно. Знайшла роботу в Хмельницькому, здобула кваліфікацію по лінії служби зайнятості.Але коштів все одно не вистачає. Тому сподіваються на допомогу.
Які проблеми вимушених переселенців вирішує штаб на дев’ятому місяці війни, чи вдається вдосталь допомагати всім, хто прибув до нашого міста, шукаючи прихистку і рятуючи свої сім’ї?

“На сьогодні ми видаємо те, що є в нас у наявності, — розповідає працівниця штабу, координаторка Валентина Андріїшина. — І, відповідно, дотримуємося вимог благодійних організацій, які нам допомагають. Які це вимоги? Якщо нам давав продуктові набори американський фонд “World Central Kitchen”, то його вимога була — один набір на дві-три особи. Ми видавали їх понад три місяці на одну сім’ю з двох-трьох чоловік на три тижні, і на одну людину — на триваліший термін. Зараз цей фонд вийшов із Західної України, завершив свою місію. Що буде далі, поки що невідомо. Днями міська рада отримала велику кількість борошна і гороху. Видаємо з розрахунку на кожного переселенця по 10 кг борошна і стільки ж гороху. Продукти дуже якісні, українські. До речі, американський фонд закуповував виключно продукти українських виробників. Ще сьогодні ми отримуємо дві тисячі пакунків цього фонду, але це остання поставка. На сьогодні ще маємо невелику кількість наборів від ірландсько-німецько-італійської неурядової організації “Джеррі”, яка за серпень-вересень поставила дві тисячі коробок продуктових наборів, і ми їх даємо родинам, де є дітки. Протягом трьох останніх місяців до нас приходили до п’яти тисяч родин щомісяця, в середньому, це понад 12 тисяч людей кожного місяця. За цей період ми отримали майже 15 тисяч американських наборів, які роздали людям. Також отримали від нашої громадської організації “Жіночий антикорупційний рух (ЖАР)”, яка працює з ООН, 356 ящиків із засобами гігієни для родин, де троє і більше людей. Це, насправді, дуже мало, і ми щвидко все роздали”.
Чого зараз потребують переселенці? “Потребують практично всього, — каже пані Валентина. — Люди просять постільну білизну, ковдри, подушки. Так само бракує засобів гігієни. На жаль, гігієна зараз подорожчала, а в нас дуже багато переселенців, які потребують допомоги. Станом на сьогодні в нашій громаді зареєстровано понад 34 тисячі переселенців. Ми вивчаємо їхні проблеми, але, на жаль, не можемо задовольнити всі потреби. Звісно, найголовніша — житло. Значна частина людей поселилась в приватному секторі, їм потрібно оплачувати оренду, комуналку, яка в зимовий період зростатиме. Тому ми звертаємося до всіх наших мешканців допомагати, чим можуть: продуктами, речами. Ми приймаємо все”.
Які ж підсумки роботи штабу за вісім місяців, від 24 лютого, які напрацювання вже є, який алгоритм роботи? Про це проінформувала заступниця голови штабу допомоги вимушеним переселенцям, керуюча справами міськвиконкому Юлія Сабій:
“Пріоритетними завданнями нині залишаються забезпечення вимушених переселенців гуманітарною допомогою, тимчасовим житлом та працевлаштуванням. Незважаючи на обмежену кількість місць для поселення на території громади, впродовж минулого місяця було надано допомогу в поселенні для майже 200 осіб. Основним місцем для поселення залишається приватний сектор, періодично продовжують приймати вимушених переселенців місцеві церкви та хостели. У хостелі “Шанс” на вулиці Озерній, 20, постійно проживають 50 осіб. Також люди живуть у гуртожитках (уже лише з платними місцями), є співпраця з деякими волонтерськими поселеннями в області.Штаб щотижня видає набори в межах ресурсів, які сформовані з найважливіших продуктів харчування та засобів гігієни, отриманих від благодійних організацій, бюджетних установ міської ради, мешканців громади та бізнесу. У серпні понад 12 тисяч осіб отримали гуманітарну допомогу через штаб. Найбільшим постачальником гуманітарної допомоги в цьому місяці була благодійна неурядова організація “World Central Kitchen” (засновник іспансько-американський шеф-кухар Хосе Андерс). На початок вересня Хмельницький отримав від цієї організації 13550 пакунків з продуктами (147 тонн); понад 20 тонн продуктів для харчування переселенців в ресторані “Жовтневий” та в хостелі “Шанс” надано благодійними організаціями. Продовжується плідна співпраця в рамках проекту JERU від трьох міжнародних благодійних організацій Сesvi (Італія),WHH (Німеччина), Concern Worldwide UK (Ірландія). Отримано 2000 ящиків з продуктами (34 тонни); 32 ящики наборів для малюків; 30 штук наборів з дорослими памперсами.
Щоденно функціонує інформаційно-консультаційний центр з питань працевлаштування, соціальних послуг, де вже прийнято майже 8 тисяч переселенців, тут же координують видачу талонів для харчування ВПО в ресторані “Жовтневий”. Соціальне харчування в “Жовтневому” впродовж місяця здійснюють викладачі та учні ДНЗ “Хмельницький центр ПТО сфери послуг”. Щоденно ресторан відвідує майже 400 осіб. За звітний місяць було видано 10,5 тисячі обідів для вимушено переміщених осіб.
До роботи штабу долучаються волонтери, працівники виконавчих органів та комунальних підприємств міської ради. Для вивантаження гумвантажів залучаються переселенці-чоловіки”.
Втім, як зазначила Юлія Сабій, нині скорочено кількість пунктів видачі допомоги: одягу, білизни та інших необхідних в побуті речі. Постійно такий пункт працює лише у штабі. На жаль, закриття центрів одягу значно обмежує надання цих послуг.
Нинішня осінь прийшла з різкими ранковими похолоданнями, попереду — очікування непростої зими. Для людей, які залишились без даху над головою, чимало взагалі позбулись рідних домівок — це величезне випробування. Тому працівники штабу і волонтери знову звертаються до хмельничан, аби ми зігріли і теплом наших сердець, і допомогою теплими речами та продуктами наших українців, які обрали наше місто, рятуючись від смертельної воєнної загрози.

Тетяна Руса

Back to top button