Визначальний фактор: чи готові школи Хмельницької громади до нового навчального року?

Головною умовою офлайн навчання наших дітей у новому навчальному році залишається, як і торік, наявність облаштованих укриттів і загалом безпекова ситуація. Протягом двох тижнів серпня заклади освіти Хмельницької тергромади перевіряла на готовність до повноцінного освітнього процесу комісія з представників управлінь і відділів міськвиконкому, депутатів, а також ДСНС і Держпродспоживслужби. Втім, не лише стан сховищ, а й класів, харчоблоків та санітарних зон. Перевірено 54 садочки, 56 шкіл, 3 заклади позашкільної та 6 закладів професійної освіти. За висновками комісії, більшість закладів вже готові до навчального процесу, в інших ще тривають роботи. Керівники закладів знають орієнтовні графіки ремонтів, і комісія на це також зважала. До прикладу, в ліцеї № 14 імені Івана Огієнкав завершуються роботи і в укритті, і в основному приміщенні, аби з 1 вересня розпочати очне навчання. За словами директора Івана Душкевича, підвальне приміщення, яке слугує укриттям, переобладнують під навчальні класи, завершують облаштовувати підлогу, облицьовують плиткою стіни, капітально оновлюють електропостачання. Сховище площею 788 кв метрів розраховане на понад 1100 учнів. “Оновлюємо й основне приміщення. Найбільші суми з міського бюджету за останніх півроку були виділені на повну заміну дерев’яних вікон та дверей металопластиковими конструкціями. Також ми зробили ремонт у харчоблоці та оновили обладнання: встановили індукційні плити, жарові шафи та холодильники”, — каже директор.

За словами в.о. директора департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Ольги Кшановської, зараз у більшості закладів ще тривають ремонтні роботи, оскільки протягом усього червня працювали пришкільні табори. Також тривають ремонти і реконструкції в укриттях. Серед більш масштабних робіт — облаштування додаткових туалетних кімнат, яких не вистачає для тієї кількості учнів, яка є. “Труднощі виникають через те, що цими укриттями користуються й мешканці громади. Тому ми відокремлюємо певну частину укриття, щоб проводити там ремонт, враховуючи стандарти”, — каже посадовиця.

В селах Хмельницької громади залишився один садочок без укриття. Там планують зробити одне сховище на два заклади. Загалом у Хмельницькому дві школи і чотири садочки ще не мають укриттів, хоча кошти на їх будівництво міськрада завчасно виділила —130 мільйонів гривень.

“З будівництвом укриттів та бомбосховищ є просто величезна проблема. Перша — це те, що немає до цього часу державноудівельних норм. По будівництву укриттів Мінрегіон вже півтора року обіцяє це зробити і не робить. І по суті зараз все проєктується на основі старих ДБН, які не врахо- вують прильотів кинжалів, калібрів, “хашок” тощо. Є проблема і в проєктуванні укриттів. Проєктанти ті, які, наприклад, проєктують нам зараз нові укриття для садочка №23, для ЗОШ №12, для ЗОШ №13, для ЗОШ №7, реально ламають голову, пів року проєктують, віддають на експертизу. Експерти повертають, доробляють, повертають, і це триває місяцями. Тому що об’єктивно без ДБН всі бояться брати на себе відповідальність, щоб не спроєктувати “братську могилу” насправді. По школі №19 експертиза пройдена, оголошено тендер на будівництво, проте наразі жодного бажаючого учасника немає”, — прокоментував міський голова Олександр Симчишин. Ще одна причина — візити правоохоронців до підрядників, щойно вони починають будівництво.“Люди тільки котлован викопують, і одразу в них вже обшуки, перевертання документів тощо. Всі злодії, все розікрали, і підрядники не мають бажання взагалі працювати з бюджетними коштами”, — розповів Олександр Симчишин.

 Євген Ковтун

Back to top button