Вже без серпа і молота: в Хмельницькому військове кладовище – без радянської символіки

Після перейменування вулиць і демонтажу пам’ятників радянським ідолам, декомунізація дійшла і до військового кладовища. Тривалий час точились дискусії, «чіпати» кладовище, чи ні, чи вшановувати реальних воїнів героїв, чи ідеологію чужої, а нині ворожої держави. Крапку у дискусіях остаточно поставила нинішня війна. І нарешті меморіальний комплекс на військовому кладовищі у Хмельницькому позбавили комуністичної символіки.

З огорожі комунальники зняли радянські зірки та демонтували елементи тоталітарного режиму зі стели на території самого кладовища. Раніше на гранітному меморіалі була прикріплена зірка з серпом і молотом, а доповнював композицію напис «1941-1945».

Що тепер буде на місці комуністичної символіки, у міській раді ще вирішують. «Було багато дзвінків, дописів у соцмережах з пропозиціями і вимогою прибрати ці елементи. До нас зверталися місцеві активісти і всеукраїнські громадські організації. Тому ми вирішили, що символіку треба зняти. Демонтували все нещодавно працівники нашого підприємства, — розповідає начальник Хмельницької міської ритуальної служби Сергій Бортник. — У подальшому планується реконструкція меморіалу. Ми обговорювали це питання. Є ідеї, але наразі рішення, що саме там буде, не прийняте».

Пам’ятник поки залишатиметься в незмінному вигляді. Що ж стосується меморіальних заходів на території військового кладовища до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом, то хмельничани покладуть квіти до гранітних плит з іменами солдат, героїв Другої світової війни.

 

Back to top button