Як отримати компенсацію за зруйноване житло у 2024 році

Компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло в Україні надає держава за програмою єВідновлення, яка почала діяти в 2023 році. Йдеться про квартири, приватні, садові і дачні будинки, незавершені житлові об’єкти. Компенсацію за зруйноване помешкання можна отримати, якщо воно не підлягаю відновленню.

Пріоритетне право на відшкодування мають учасники бойових дій, інваліди внаслідок війни, мобілізовані, сім’ї загиблих військових, багатодітні родини, інваліди І і ІІ груп. За зруйноване житло програмою єВідновлення передбачені житловий сертифікат або грошова виплата.

Щоб отримати сертифікат на житло у 2024 році потрібно подати заяву через застосунок Дія. Спеціальна комісія опрацює її, обстежить знищене майно, внесе дані до Реєстру пошкодженого та знищеного майна, визначить суму компенсації та оформить сертифікат. Заяву можна подати і через ЦНАП, орган соцзахисту чи нотаріуса у паперовій формі.

Житловий сертифікат — це особливий електронний документ, за яким можна купити житло на первинному чи вторинному ринку. На жаль, програма єВідновлення не застосовується для знищеного майна на тимчасово окупованих територіях. Оскільки комісія не зможе наочно визначити суму завданих збитків.

Back to top button