Як живуть бібліотеки під час війни

Книга — невичерпне джерело знань, досвіду та мудрості. І попри війну, потреба у читанні не згасає. Та, звісно, повномасштабне вторгнення росії на нашу землю позначилося на функціонуванні бібліотек. Зокрема, актуальною проблемою для книгозбірень залишається поповнення бібліотечних фондів. Доволі велику частину книжок становили російськомовні видання, і відмова від них створила чималий дефіцит наявної літератури. У зв’язку з війною обсяг бюджетних виділень на бібліотеки також скоротився. Крім того, ворог регулярно докладає рук до знищення українських книжок, як-от 23 травня, завдавши удару по одному з найбільших типографських комплексів повного циклу в Європі “Фактор-друк” у Харкові, внаслідок якого загинуло семеро людей та згоріло 50 тисяч книг.

До війни ми поповнювалися досить непогано, були навіть дуже цікаві програми, пов’язані з Українським інститутом книги. До нас приходили досить великі партії — від дитячої літератури до монографій, нон-фікшну і так далі. Під час війни, звісно, обсяги дуже скоротилися, але великим джерелом поповнення бібліотеки залишаються донори, при чому від найменшого рівня”, — розповідає завідувачка відділу абонемента Хмельницької обласної бібліотеки для молоді Діана Матвєєва.

Відтак активні читачі й небайдужі містяни поповнюють фонди цікавою літературою, подекуди навіть новинками, які бурхливо обговорюються в читацькому колі. І навіть мінімальна допомога в декілька примірників збагачує запаси та підтримує функціонування книгозбірень. Наприклад, в межах акції “Даруй — до перемоги крокуй” Хмельницької міської центральної бібліотеки за 2024 рік читачі подарували 2130 примірників різноманітних книг — від дитячих до дорослих.

За словами Діани Матвєєвої, бібліотека також користується можливістю поповнити фонд, беручи участь у різноманітних акціях. “От, до прикладу, польська спільнота свого часу зробила розсилку електронною поштою по всіх бібліотеках із відповідною заявкою. Ми потрапили в перелік бібліотек, і ця громадська організація надіслала нам 30 видань польської літератури, серед якої була і класика, і сучасні книжки”, — ділиться пані Діана.

На зміну великому пласту російськомовних видань на поличках книгозбірень дедалі більшає кількість збірок та книг наших Героїв. Чільне місце в обласній бібліотеці для молоді та міській центральній бібліотеці займають стелажі із тематичними добірками на воєнну тематику. Тут можна побачити як класичну зарубіжну літературу про війни минулого століття, так і творчість сучасників про сьогоденну війну. Серед них і збірки та книги наших краян, які в окопах під обстрілами залишаються творчими особистостями. До прикладу, “З любов’ю — тато!” і “Три медалі” Валерія Пузіка, “Синдром відкладеного життя” Михайла Цимбалюка, “Я хочу бачити весну” полеглого в бою Артема Задоянчука.

Тож усупереч викликам бібліотеки продовжують працювати та поповнювати фонди, зокрема й творіннями наших військових, які знаходять себе у письменництві, попри страшну війну навколо.

Яна Столяр

Back to top button