Європейські партнери відвідали Хмельницький

Міський голова Олександр Симчишин днями мав зустріч з представниками Європейського Союзу

У рамках програми НЕФКО “Підтримка ЄС для задоволення нагальних потреб у житлі внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні”, що фінансується Інвестиційною платформою сусідства Європейського Союзу, Хмельницький отримав грантові кошти на облаштування житла для внутрішньо переміщених осіб. Завдяки цьому в місті відкрили два реконструйовані, капітально відремонтовані приміщення — гуртожитки для ВПО, та зводяться інші соціальні та житлові об’єкти. Закордонних гостей цікавило, як іде будівництво об’єктів у нашому місті за кошти ЄС. Очолював іноземну делегацію Жослен Корнет, керівник відділу “Відбудова, енергетика, інфраструктура та довкілля” Представництва ЄС в Україні.

Головною темою зустрічі було обговорення етапів реалізації проєктів, які фінансуються за кошти ЄС в рамках Програми “Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні”. Говорили про будівництво багатоквартирних житлових будинків для внутрішньо переміщених осіб за Програмою підтримки Євросоюзу. Презентували капітальний ремонт гуртожитку на вул. Інститутській, реконструкцію нежитлової будівлі на вул. Кам’янецькій під гуртожиток (Програма “Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб в м. Хмельницькому”). Тільки на ці три проєкти ми отримали понад 10 мільйонів євро безповоротних грантових коштів з ЄС”, — повідомив Олександр Симчишин.

Іноземні гості відвідали смарт-квартири та кімнати у відремонтованих гуртожитках, подивилися ділянку, де зводитимуть нові помешкання для ВПО. А ще ознайомилися з роботою каналізаційно-насосних станцій, які планують модернізувати за кошти НЕФКО в рамках Програми модернізації водного сектора NIP Україна: “Підвищення енергоефективності систем водопостачання та водоочищення”.

Мали розмову і про нові проєкти, наприклад, щодо реконструкції наших котелень з встановленням когенераційних установок для виробництва електроенергії, реконструкцію очисних споруд, продовження будівництва другої гілки Чернелівського водогону, термомодернізації бюджетних установ, — каже міський голова. — Домовилися, що презентуємо 4-5 нових проєктів для ЄС і будемо розраховувати отримати на них фінансування”.

Ми — давні партнери вашого міста і зацікавлені продовжувати співпрацю з НЕФКО та місцевою владою, щоб задовольнити нагальні житлові потреби українців, — заявив Жослен Корне. — Презентовані гуртожитки — це приємне доповнення до портфоліо програми, що позитивно вплине на життя нових мешканців, водночас зміцнюючи енергетичну незалежність та стійкість України”.

Приємно, що ми маємо таких надійних партнерів, союзників, які дають нам можливість реалізовувати важливі проєкти за грантові кошти”, — підсумував результати зустрічі Олександр Симчишин.

Жанна Бойчук

Back to top button