Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на будівництво сміттєпереробного комплексу в Хмельницькому

Воєнний стан «поставив на паузу» дорого вартісні проєкти в усій країні. В Хмельницькому одним з найбільш таких масштабних в останні роки є спорудження сміттєпереробного комплексу. Але з початком нової фази російсько-української війни видатки з бюджетів суттєво обмежили. Це стосується і державної, і місцевих скарбниць. Казначейська служба пропускає тільки платежі пов’язані з найбільш нагальними витратами, як от на оборону чи соціальну сферу. При цьому витрати на капітальні видатки зараз заблоковані. Про це повідомляв міський голова Олександр Симчишин.

Станом на початок цього року вартість будівництва  комплесу  та рекультивації наявного полігону оцінювали у 36,5 мільйона євро. Це 1,18 мільярда гривень за тодішнім курсом. Зараз за офіційним курсом НБУ це приблизно стільки ж, але якщо брати середній ринковий курс, то це буде понад 1,28 мільярда. Партнерською угодою передбачено, що більшу частину грошей отримають у вигляді кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і гранту Європейського союзу.Станом на березень-квітень тендерна документація була готова та перебувала на розгляді у банку. Оголошувати тендер можна вже було, але цього не робили через воєнний стан, тому довелося відкласти тендерні процедури, однак робота над проєктом не припинялась, і ось – результат.

«З початком повномасштабного вторгнення військ російської федерації в Україну усі тендерні процедури, які відбувалися на майданчику Європейського банку реконструкції та розвитку було призупинено на невизначений термін. Зазначимо, що Банк відразу засвідчив свою підтримку Україні та погодився йти на поступки, в тому числі щодо сплати кредитів. Оскільки тендер на будівництво сміттєпереробного комплексу складна й тривала процедура, яка займе щонайменше рік часу, ЄБРР ухвалив рішення про початок тендеру на будівництво сміттєпереробного комплексу для міста Хмельницького. Компанія переможець має і спроєктувати, і збудувати комплекс, відтак, має мати обов’язково успішний досвід у виконанні подібних проєктів. Етап передкваліфікації, який триватиме до 21 листопада і передбачає попередню оцінку зацікавлених у тендері компаній. Так, на цьому етапі оцінюється досвід у виконанні схожих контрактів, їх складність, масштаб, наявність необхідних кваліфікованих фахівців, а також фінансовий стан учасників. Після оцінки, невідповідні вимогам компанії, буде відхилено. Далі до першого етапу тендеру буде допущено компанії, які пройшли етап передкваліфікації. На цьому етапі учасники подають лише технічні пропозиції. По завершенню – знову оцінка та початок другого етапу, де учасники тендеру мають можливість подати уточнення технічних пропозицій та формують фінансову складову пропозиції. Після цього відбувається фінальна оцінка пропозицій, визначається переможець з яким і буде укладено контракт», – повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Нагадаємо, згідно з  інформацією щодо прогнозу бюджету Хмельницької міської територіальної громади на 2022-2024 роки, Європейський банк виділить обласному центру 21 мільйон 230 тисяч євро кредитних грошей. Це лише частина грошей, які мають піти на будівництво сміттєпереробного комплексу. Загальна вартість об’єкта становить 36.5 млн євро. З них кредитні кошти — 28.5 млн євро, 3 млн євро — гроші з міської скарбниці, а 5 мільйонів євро — грантові гроші Інвестиційної платформи сусідства ЄС (їх повертати не потрібно). Додамо, що кредит надається терміном на 13 років під 5,75% річних.

Тетяна Руса.

Back to top button