Ювілей незламності і любові: хмельницький муніципальний хор відзначив 25-річчя благодійним концертом

Інтелігентні, вишукані, спрямовані в українську мистецьку спадщину і абсолютно сучасні – саме це знову підтвердили учасники ювілейної програми. Як зазначав напередодні художній керівник хору, заслужений діяч мистецтва України  Ігор Цмур, спочатку було вагання, чи відзначати цю подію,  але саме зараз, коли культурний фронт повинен надихати українців  на боротьбу проти окупантів і водночас пропагувати національну культуру за кордоном, мистецькі акції дуже важливі.

Від початку повномасштабного вторгнення  колектив переконує, що такий фронт потужний: на потреби ЗСУ зібрано майже 300 тисяч гривень. Хор  –  учасник всіх благодійних проєктів: на придбання  бандеромобілів, такмедів,  дронів  та іншого обладнання для фронту. За час великої війни його сценічними майданчиками стали  не лише великі мистецькі зали, а й вулиці і площі нашого та інших міст.Також вперше за  весь час існування муніципальний хор показав свої програми у ледь не всіх країнах Європи,  виступав у США. Всі зароблені кошти з благодійних зарубіжних акцій також йшли на допомогу  армії.

У ювілейній програмі прозвучали  12 творів, переважно духовного змісту, пісенні молитви, були й улюблені глядачем джазові композиції. Оскільки хор  здобув свою популярність не лише високою професійністю, а й новаторством, то  крім  вокального співу,  звучала й інструментальна музика: флейта, саксофон, дудук та ін.   А кожен виступ перетворювався на драматичне, динамічне  дійство. Адже за час існування колектив  виховав у своєму середовищі й інструменталістів,  і режисерів, сценаристів, кліпмейкерів. Про це розповіла головна адміністраторка, артистка хору Юлія Алексєєва. Артист хору Віталій Коваль за понад двадцятиліття опанував більше десяти музичних інструментів. І оригінальне поєднання співочого багатоголосся  і акустичної музики робить виконання більш цікавим для слухача. «Мені подобається на всіх інструментах грати, найбільше подобається дудук,  –  розповів він. –    Це древній східний інструмент,  він визнаний ЮНЕСКО нематеріальною спадщиною людства».

За словами  Ігоря Цмура, нині у колективі — понад три десятки артистів, хоча раніше було й більше. Багато з них працює з часу заснування муніципального хору, з 1998 року. Артистка Олена Андрєєва – саме з таких. «Це були найщасливіші  роки мого життя, — каже вона. — Бо розпочалась дуже цікава, творча робота. Завжди якісь цікаві проєкти, ми об’їздили всю Європу,  це дуже великий досвід, це спілкування з колективами з інших країн, і, що дуже важливо,  якісна пропаганда національного мистецтва, культури України».

«Наш головний концерт ми присвятимо Перемозі. І це нас надзвичайно надихає, — сказав Ігор Цмур. — Присвятимо його всьому українському народу і нашим неймовірним ЗСУ. А поки що будемо і надалі долучатись до збору коштів на допомогу армії. Нинішній наш збір — на благодійну акцію «1000 дронів». Ми вже зібрали з початку великої війни майже 300  тисяч гривень на різні потреби нашої армії і продовжуємо збір. Тому ще  не час підбивати остаточні підсумки, адже головні події  попереду. Віримо в нашу перемогу і працюємо на задля неї».

Тетяна Слободянюк.

Back to top button