З квітня цього року хмельничани отримають третю платіжку за газ

Це плата за технічне обслуговування труб та обладнання для постачання газу до будинку. Такі платіжки отримуватимуть мешканці багатоквартирних будинків.

Після початку реформування газового ринку в Україні платіжка розділилася на дві, тобто за газ і його розподіл споживачі газу платили окремо. Однак відтепер буде ще й третя платіжка — за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

До технічного обслуговування систем газопостачання входять: перевірка наявності вільного доступу до газопроводів і газового обладнання, перевірка стану фарбування і кріплень газопроводу, перевірка наявності футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, перевірка стану ущільнення міжтрубного простору, технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах і газовому обладнанні; техобслуговування газового обладнання, призначеного для опалення місць загального користування; перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів; усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Наразі відомо, що розмір третьої платіжки за газ коливатиметься залежно від типу та обсягу робіт і ділитиметься між усіма власниками. Сума третьої платіжки насамперед залежить від стану мереж і самого об’єкта: великий він чи малий, новий чи старий, багатоквартирний будинок чи гуртожиток.

Конкретніше про це розповів в ефірі Українського радіо заступник головного інженера Хмельницької філії “Газорозподільні мережі України” Олександр Лоб. “Сума в платіжці залежатиме від терміну експлуатації внутрішньобудинкової системи конкретного будинку, розповів він. Платити потрібно буде раз на три або п’ять років. Якщо внутрішньобудинкові мережі експлуатуються терміном до 25 років, то платіжка буде один раз на п’ять років. Якщо понад 25 років, платіжка приходитиме раз на три роки. Всі ці моменти враховані під час формування графіків проведення технічного обслуговування. Ця робота вже розпочалася на території Хмельницької області. На тих об’єктах, де вже проведені роботи з техобслуговування, платіжки будуть виставлятись, починаючи з квітня 2024 року”.

Скільки саме дoведеться заплатити за oбслугoвування внутрішньoбудинкoвих систем — наразі невідoмo. Спершу НКРЕКП пoвинна встанoвити граничні ціни, дoрoжче за які пoслуга кoштувати не мoже. А вже кінцеву вартість рoбіт oцінить надавач пoслуги.

Жанна Бойчук

Back to top button