З серпня в Хмельницькому контроль за паркуванням автомобілів здійснюватимуть ще два екіпажі муніципальних інспекторів

21 липня 2021 року  на вулиці міста  вперше вийшли муніципальні інспектори з паркування. Впродовж місяця з водіями, які звикли залишати свої автомобілі де заманеться, проводили лише  роз’яснювальну роботу, а вже з 1 вересня злісних порушників почали штрафувати. Втім  у штаті було лише два інспектори, які здійснювали контроль за паркуванням автомобілів  в центральній частині міста. Ще один інспектор працював в офісі.

«Ми проаналізували діяльність інспекторів з паркування, бачимо позитив в центральній частині міста щодо самого паркування, бачимо позитив щодо надходжень до міського бюджету. Ми не могли охопити все місто, відповідно, отримуємо багато скарг, і самі розуміємо, що ситуація в мікрорайонах теж потребує врегулювання, – прокоментував  заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Відтак незабаром  до команди муніципальних інспекторів  долучиться ще два екіпажі. Кандидатури  обрали під час конкурсного відбору. Зараз майбутні  інспектори проходять навчання, а вже з серпня приступлять до виконання своїх обов’язків. Працюватимуть в різних мікрорайонах та у вихідні. В першу чергу звертатимуть увагу на припарковані автівки, які заважають руху транспорту.  Штраф на власника накладатимуть навіть за його відсутності.

Тобто, виявивши порушення, інспектори-муніципали спершу фіксуватимуть локацію за GPS. Потім робитимуть фото з різних ракурсів, які підтверджуватимуть порушення, і які власник авто зможе переглянути в Інтернеті, ввівши номер постанови на спеціальному сайті. Після цього заноситимуть необхідні відомості до бази даних. Потім  з допомогою принтера друкуватимуть постанову про накладення штрафу і залишатимуть її на лобовому склі автомобіля.

Як і раніше  порушник правил паркування має  в запасі  десять днів, щоб оплатити штраф за пільговим тарифом (50% від суми штрафу). Якщо ж власник авто не оплатить всю суму протягом 30 днів, вона зросте вдвічі.  Оскаржити постанову про штраф можна буде в суді.

Нагадаємо, з перших днів  масштабного вторгнея російських військ на триторію України, іспектори з паркування  працювали  в режимі  посилення профілактичних заходів щодо порушників правил паркуваня автомобілів. За цей період часу  було попереджено понад півтори тисячі власників автомобілів, які  ігнорували правила паркуваня, залишаючи  автомобілі  на тротуарах і велосипедних доріжках, на зупинках громадського транспорту, блокували  в’їзди до дворів, займали місця для транспорту інвалідів і т. д. Втім   гуманний підхід  до    порушників правил паркування  виявився малоефективним.  Відтак з 1 квітня  муніципальні інспектори вже почали оформляти адміністративні постанови. За цей час  до бюджету Хмельницької громади від порушників правил паркування надійшло понад півтора мільйона гривень. Загалом від початку роботи інспектори  з паркування їх склали майже вісім тисяч постанов.  З них у суді оскаржили лише дві. За словами заступника міського голови Миколи Ваврищука, це є свідченням того, що муніципальні інспектори працюють якісно, а   власники автомобілів  не мають серйозних аргументів проти автоматичної фіксації їхніх порушень.

Ольга Сєргєєва

Back to top button