За крок до новосілля

У Хмельницькому завершується ремонт гуртожитку для переселенців за кошти Європейського Союзу. У відремонтовані приміщення планується розселити понад 200 людей, постраждалих від війни.

У гуртожитку на вул. Інститутській, 12/2 протягом минулого року тривала масштабна реконструкція приміщень і поверхів. Незабаром у сучасних, облаштованих смарткімнатах будуть мешкати переселенці, які через війну змушені були залишити свій дім. У переважній більшості — це літні люди, мами з дітьми, інваліди. Про це повідомив заступник Хмельницького міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок.

Повністю відремонтовані мережі, санвузли, зроблено ремонти в кімнатах і місцях загального користування, замінено вікна. Придбані меблі, обладнання і побутова техніка. Все, що потрібно для тимчасового перебування в нашому місті, — написав посадовець на своїй сторінці у Фейсбук. — Адже переважна більшість людей планує повернутися додому після перемоги. Наголошую, всі кошти на дані роботи грантові, виділяються ЄС, тож кошти з міського бюджету не витрачаються. Також паралельно ведуться такі ж роботи на Кам’янецькій, 74, для проживання ВПО”.

Від початку повномасштабної війни 220 тисяч українців із різних міст тимчасово зупинялись у Хмельницькій громаді. Наразі в місті та навколишніх селах проживає до 25 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Найгостріша проблема людей, що опинилися без даху над головою житло. “Наразі в черзі на соціальне житло перебуває 241 сім’я вимушених переселенців”, повідомив міський голова Олександр Симчишин у лютому 2023 року.

Ми пішли кількома шляхами стосовно забезпечення житлом. Перший проєкт, який реалізовуємо, це реконструкція двох наших існуючих будівель на вул. Інститутській, 12/1 (гуртожиток) і Кам’янецькій, 74, де приміщення були нежитлові, але переведені у статус житлових, і це будуть смарткімнати гуртожиткового типу для приблизно 230 людей. Роботи виконуються за грантові кошти Європейського Союзу, це безповоротні кошти, подарункові для міста, які ми, власне, реалізовуємо. Все житло соціальне і обов’язково буде у комунальній власності”, розповів міський голова.

Також у липні 2023 року Хмельницький за вибором Євросоюзу став одним із міст, де зведуть житло для переселенців не за кошти громади, а за грантові. Згідно з затвердженим планом закупівель для реалізації проєкту “Нове будівництво багатоквартирних житлових будинків для внутрішньо переміщених осіб на вул. Озерній, 6/2-Г в м. Хмельницькому”. Загальна сума гранту від НЕФКО складає 8 400 000 євро. Місто відповідає у цьому проєкті за підведення комунікацій (проведення води, каналізації, системи теплопостачання, окрема котельня).

Нагадаємо, від 2022 року  діє інвестиційний проєкт “Облаштування житла для внутрішньо переміщених осіб у м. Хмельницькому” за програмою “Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб в Україні”. Фінансуватиме проєкт Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО). В подальшому це житло також перебуватиме в комунальній власності міста.

Тетяна Слободянюк

Back to top button