За субсидією у Пенсійний фонд — до 1 липня

Більшості сімей, які отримували субсидію в опалювальний сезон, ПФУ самостійно перераховує її на неопалювальний період. Проте деяким одержувачам житлової пільги потрібно знову завітати у ГУ ПФУ в області. Причому встигнути до 1 липня. І ось чому.

У березні 2022 року Кабмін прийняв постанову щодо нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану автоматично — без звернення. Проте в травні цього року уряд ухвалив нову постанову, якою запровадив ряд нововведень. Визначено, кому саме необхідно звернутися до 1 липня у ПФУ. Мова про тих, хто отримував субсидії або пільги з початку 2022 року й аж до сьогодні. А також про одержувачів житлової допомоги, які на початок повномасштабної війни проживали (чи надалі проживають) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій. Це стосується сімей, які жодного разу з 2022 року не зверталися до органів соцзахисту чи ПФУ із заявою та декларацією щодо актуалізації відомостей про себе й членів сім’ї з метою перепризначення субсидії або пільги.

Що ж до одержувачів субсидій на територіях, де не ведуться бойові дії і які не є окупованими, то ПФУ самостійно перераховує розмір субсидії для багатьох домогосподарств. Це якщо у сім’ї все без змін. Повторно за призначенням субсидії треба звернутись у ПФУ тим, у кого проживають ВПО; власникам помешкань, у яких фактично проживає інша кількість людей, ніж зареєстровано; орендарям житла, які платять за комунальні послуги, а також тим, хто має борги за послуги ЖКГ. Нагадаємо, що у Пенсійний фонд слід повідомляти про будь-які зміни у складі сім’ї, зміни доходів, дорогі покупки, депозити, виїзд за кордон більше, ніж на 60 днів, тощо.

Щодо документів, слід подати заяву й декларацію, а також інші документи, які матимуть значення під час розгляду питання щодо призначення субсидії (приміром, акт підтвердження фактичного місця проживання; довідку ВПО тощо). Заявник може подати їх, відвідавши найближчий сервісний центр ПФУ, або через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад чи ЦНАП. Документи також можна надсилати поштою (на адресу органу ПФУ) або онлайн — через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок ПФУ або через портал Дія.

Чому треба встигнути подати документи до 1 липня? Тим, хто встигне до 1 липня подати необхідний пакет документів, субсидії нараховуватимуться з травня. Якщо сім’ї не звернуться до зазначеного часу, то субсидія призначатиметься вже з місяця звернення. Тобто, якщо подати документи після 1 липня, то за травень і червень сім’я не отримає субсидії. Хоча є винятки. Наприклад, одержувач субсидії не зміг подати документи до 1 липня, бо перебував на лікуванні. Або ж мав нараховані борги за житлово-комунальні послуги, але реструктуризував їх чи скасував у суді. Навіть якщо він подасть документи у серпні, нарахування виплат буде з травня.

Звісно, якщо одержувач субсидій впевнений, що в неопалювальний період йому нарахують “нульову” житлову допомогу, то може й не поспішати подавати документи. Тоді варто звернутися у ПФУ вже у жовтні, коли стартує опалювальний період.

Back to top button