Замість спортивного спорядження хмельницькі майстри почали виготовляти тактичний захист для військових

 

 

У невеликій майстерні, в якій до війни виготовляли спорядження для фехтувальників,  кипить робота.   Хлопці  налагодили виробництво бойових наколінників, які є частиною військової форми армійців. Робюлять їх у декілька етапів.

Спершу на готові виточені дерев’яні 3D форми викладають гарячий пластик. Далі робота на фрезерувальному станку і власноручна шліфовка. Після цього  деталь відправляють на термопластавтомат   І вже практично готова заготовка обростає іншими необхідними деталями  потрапляє до швейного цеху. .

«Тут пластиковий щиток кріпиться до тканої основи. Всередину вкладаємо спочатку спінену гуму, яка тримає анатомічну форму, щоб вигин наколінника збігався з формою колінної чашечки. Ми їх легенько затягуємо, наколінник не сповзає, а ремені не перетискають ноги. Це — дуже важливо, щоб людина могла весь день носити і їй не натирало”, — розповідає приватний підприємець Михайло Завацький.

За його словами, зараз у команді працює кілька майстрів. За день виготовляють півтори стоні наколінників. Нещодавно до гурту приєднався ще один молодий чоловік. Він  переселенець із Запоріжжя. Каже, не може сидіти, склавши руки, адже сьогодні мають усі робити все, щоб перемога наступила якомога скоріше. «Ходив у військкомат. Там мене відправили. Кажуть, якщо буде потрібно, покличуть. А хочеться допомагати вже, щось робити корисне, тому прийшов сюди, навчився і вже в строю з хлопцями», —  каже Дмитро.

Працюють хлопці без вихідних, оскільки такі наколінники потрібні зараз на передовій. До роботи ставляться відповідально. Кажуть, якість понад усе, адже  наколінники мають бути зручним ,ударостійкими  і при цьому не натирати ногу. Ціна готової пари  наколінників  250- 300 гривень. Практично це їхня собівартість, яка покриває лише ціну  матеріалу та роботу швейного цеху. Свою працю хлопці не враховують. Кажуть, допомагають армійцям, наскільки це можливо.

 

Back to top button