Зміцнити міський бюджет і допомогти ЗСУ: Хмельницький придбав на аукціоні військові облігації на 300 мільйонів гривень

Військові облігації – ще один варіант матеріальної допомоги українському війську.  На їх придбання   з міського бюджету   виділено 300 мільйонів гривень. За таке рішення проголосували депутати Хмельницької міськради. Як це працює? Доволі просто: купуючи за кошти міського бюджету  військові облігації, місто дає ці кошти державі в борг, а вона  ці кошти  спрямовує  виключно на  фінансування військових операцій. Тобто  півроку кошти від цих цінних паперів підтримуватимуть Збройні Cили України та забезпечуватимуть наших військових найнеобхіднішим: зброєю, набоями, технікою, їжею та медикаментами.  А після погашення  облігацій 5 липня  бюджет Хмельницької громади   поповниться 20-ма  мільйонами гривень  – це відсотки від тіла боргу. Згодом держава повертає всю суму боргу.  У такий спосіб Хмельницький не лише має змогу допомогти нашій армії фінансами, а й сам  отримує дохід.

Наразі  місто   купує військові облігації вже вдруге.  Перше  розміщення цінних паперів  було торік  обсягом 100 млн грн, з розміщенням на три місяці. І  в жовтні  первинні дилери повернули ці кошти з військових облігацій з  відсотками прибутку, які встановила держава. Це дало можливість додатково заробити майже 3 млн гривень, а відтак  суттєво підтримати українське військо.

«За останні роки завдяки вмілому оперативному управлінню фінансами додатково до бюджету нам вдалося заробити майже 80 млн грн. Пріоритетом в 2022 році була підтримки військових частин, військовослужбовців та членів їх сімей, фінансування заходів з територіальної оборони та національного спротиву. На це в 2022 році виділено понад 100 млн гривень.

На 2023 рік в базовому бюджеті громади на підтримку військових частин, військовослужбовців та членів їх сімей, заходів з територіальної оборони та національного спротиву передбачено вже 63,3 млн гривень. При уточненні бюджету будемо довиділяти кошти ще.

10 січня на аукціоні придбали військові облігації. Тепер на 300,0 млн грн (320 136 штук), дата погашення 5 липня. Зможемо додатково заробити до бюджету ще понад 20 млн грн. І суттєво підтримати наше військо. Попередньо плануємо придбати військових облігацій ще на 200,0 млн грн. Кошти, отримані від придбання військових облігацій в 2023 році, будуть спрямовані на підтримку військових частин та наближення нашої Перемоги у війні з росією», –  написав на власній сторінці у мережі фейсбук міський голова Олександр Симчишин.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button