Звідки гроші: в бюджеті Хмельницької громади передбачили ще 42 мільйони на допомогу війську

Відбулося чергове засідання виконавчого комітету Хмельницької міської ради на якому члени виконкому ухвалили рішення щодо 90 питань, винесених на порядок денний. Майже усі стосуються життєдіяльності громади. Ключове уточнення бюджету.

За підсумками  півріччя місто завдяки платникам податків перевиконало дохідну частину бюджету. Про це наголосив міський голова Олександр Симчишин. За його словами, за останні пів року вдалося  заробити 32 млн грн від оперативного управління фінансами, а відтак корегувати бюджет. Головний пріоритет в уточненні  залишається незмінним —  допомога військовим  частинам, які базуються на території громади.  Відтак на ці потреби передбачили 42 мільйони гривень.

«Загалом в цьому році це вже 193 млн грн прямими коштами. А ще є пільга по землі, соціальні програми для військових — маємо вже 330 млн, які спрямували на обороноздатність та підтримку наших військових в 2023 році», — зазначив міський голова в відеозверненні до мешканців громади.

Суттєві кошти передбачені на  соціальний захист: майже 50 мільйонів — на виплати пораненим, родинам загиблих, матеріальна допомога хворим, постраждалим від терористичних атак тощо.

На ремонти шкіл, садочків, придбання обладнання класних кімнат, профільних кабінетів отримає кошти освіта. Зокрема на ремонт  15 укриттів  передбачено 19,1 мільйона гривень. До слова, загалом у поточному році на це виділили вже 130 мільйонів.

Вперше за бюджетні кошти  управляючі компанії ремонтуватимуть  укриття в багатоквартирних будинках. На це передбачили в бюджеті громади  6 мільйонів гривень. Значна частина коштів передбачена на охорону здоров’я та на  житлово –  комунальне господарство. Йдеться насамперед про  підготовку до осінньо-зимового періоду і забезпечення якісної роботи комунальних підприємств.

Серед ключових питань й  ухвалення згоди на отримання 36 млн грн гранту, що дозволить провести реконструкцію та капремонт в ТЦ «Дитячий світ” без використання бюджетних коштів.

Традиційно матеріальну допомогу отримають  мешканці громади. Цього разу  її загальна сума становить  477 000 гривень. Понад пів мільйона гривень члени виконкому передбачили і  для  40 домогосподарств, які зазнали руйнувань в результаті терористичної атаки в травні.

В чергове   виконком підтримав виплату кишенькових грошей для 134 дітей – сиріт або позбавлених батьківського піклування. Вони щомісяця отримуватимуть 800 гривень. По 50 000 гривень отримають й  п’ять родин полонених або безвісти зниклих. Щодо військовослужбовців, які здобувають першу або другу вищу освіту на платній основі, то їм компенсують з міського бюджету   50 відсотків вартості навчання. Матеріальну винагороду отримають усі випускники шкіл громади, які на мультипредметному тесті отримали 200 балів. Таких дітей є 27 таких, відтак кожен з них матиме стипендію  в розмірі 5 тисяч гривень. Два випускники, які набрали вдвічі більше балів,  отримають по 10 000 гривень.

На засіданні члени виконкому також  визначили переможців на низці маршрутів громадського транспорту. Решта питань стосувалася ухвалення програм підтримки та розвитку  комунальних підприємств на 2023-2027 роки.

 Євген Ковтун

 

Back to top button