Почастували… сальмонелою
Уже повідомлялося, зокрема й на нашому сайті, що наприкінці лютого в одному з закладів громадського харчування в обласному центрі стався спалах кишкової інфекції. Відвідувачі караоке-бару почали звертатися до лікарень зі скаргами на погане самопочуття. Проведено епідеміологічне розслідування цієї надзвичайної події. Дослідження проводила бактеріологічна лабораторія ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”. Як повідомив на брифінгу генеральний директор центру, головний державний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич, результати засвідчили, що причиною захворювання стала сальмонела.
У вісьмох пацієнтів, які перебувають на лікуванні у Хмельницькій інфекційній лікарні, лабораторно підтверджено сальмонельоз. Всього госпіталізовано до медзакладів 11 людей, ще четверо лікуються амбулаторно.
Роботу закладу громадського харчування призупинили на 10 днів. Під час епідрозслідування були обстежені працівники кафе та відібрано продукти для лабораторних досліджень. І знаєте, у кого було виявлено сальмонелу? В кухаря! А також у соусі, яким заправляли салат. Окрім того, збудник хвороби знайшли на спецодязі ще одного кухаря закладу.
Але це ще не повний перелік патогенної мікрофлори, яка привільно себе почувала на продуктах у цьому закладі громадського харчування. Частина харчових продуктів була забруднена золотистим стафілококом, кишковою паличкою тощо.
Тетяна Сікорська