Культура “на папері” і в житті

Чотири клуби і два будинки культури планують ліквідувати в старостинських округах Хмельницької тергромади. Відповідний проєкт рішення з’явився на сайті Хмельницької міської ради з наступним розглядом на засіданні виконкому. Згідно з документом, припинення відбувається “з метою вдосконалення роботи закладів культури та ефективного й раціонального використання коштів бюджету”.

Які ж шість закладів культури можуть потрапити під ліквідацію? Це — Черепівківський будинок культури і Череповецький сільський клуб старостинського округу з центром в селі Олешин; Водичківський сільський будинок культури і клуб села Волиця старостинського округу з центром в селі Шаровечка; Колибанський сільський клуб старостинського округу з центром в селі Копистин; Давидковецький сільський клуб старостинського округу з центром у селі Давидківці.

За висновками комісії, більшість цих будівель перебуває в аварійному стані, а від однієї споруди взагалі залишилися руїни. За словами начальника управління культури й туризму Хмельницької міської ради Артема Ромасюкова, усі ці заклади існують наразі на папері, тобто культурно-масова робота там не проводиться. “Черепівківський будинок культури лише так називається, насправді це просто руїни будівлі 30-х років минулого століття. Двох клубів не існує фізично взагалі. Це Давидковецький, бо його будівлю ще в 90-х роках передали у користування релігійній громаді. І там зараз церква. Інший як клубний заклад також багато років вже не працює”, — розповів керівник. А будівлі клубних установ у Черепівці, Колибані Водичках, Волиці Бюро технічної інвентаризації визнало аварійними та небезпечними для відвідування.

Тут не йдеться про скорочення працівників. Тому що в цих установах, виявляється, жодних штатних розписів не було. “Це не “зрада”, це абсолютно логічна процедура по деяких клубах. Бо це нонсенс, коли будівлі клубу немає, але десь там у міністерських реєстрах вона ще рахується”, — вважає посадовець.

Але чи не “закриється” остаточно разом зі старими клубами й клубне життя у цих селах? За словами Артема Ромасюкова, замість порожніх “паперових” клубів у старостинських округах тергромади працюють Центри культури та дозвілля і вже довели свою спроможність як сучасні центри культури в селах. Там жива робота, працюють аматори, влаштовуються культурні заходи, зокрема й фестивалі. “Це обмінні концерти між старостатами, які ми робили минулими роками. Це цьогорічний проєкт “День закладу культури у старостинському окрузі”. У кожне з цих сіл приїжджали і продовжують приїжджати колективи з міста, мистецькі школи, муніципальні колективи. Завжди проводимо державні свята й беремо участь у відзначеннях Дня села. Тому Центри культури і дозвілля в округах будуть забезпечувати культурне життя в селах, де клуби будуть ліквідовані”, — зазначив Артем Ромасюков. Відтак села громади будуть обслуговувати 11 закладів, які працюють.

А ось незаконно приватизований Будинок культури в мікрорайоні Ружична повернуть у комунальну власність. Про це в квітні цього року повідомили в Окружній прокуратурі міста Хмельницького. Встановлено, що обєкт соціальної сфери, який мав належати територіальній громаді, незаконно перебував у власності приватних юридичних осіб. “Війна” за приміщення була тривалою. Встановивши вкотре незаконний перехід будинку культури від одного власника до іншого, прокурори звернулись з позовом до суду про скасування державної реєстрації права приватної власності та повернення приміщення територіальній громаді. Наразі судовим рішенням позовні вимоги прокуратури задоволено: нежитлове приміщення будинку культури вартістю понад 36 мільйонів гривень підлягає поверненню у комунальну власність.

Тетяна Руса

Back to top button