Хмельницькі лікарі відпрацьовують алгоритм дій у разі хімічної небезпеки

З перших днів повномасштабної війни російські  окупанти цинічно випускають сотні бомб та ракет на лікарні, дитячі будинки, житлові масиви, об’єкти критичної інфраструктури України. Вже декілька разів було зафіксовано використання росією фосфорних бомб, які заборонені Женевською конвенцією. Відтак, варто бути готовими і до хімічних атак, оскільки ворог не гребує жодним порушенням всіх можливих норм гуманності.

Фахівці Хмельницької міської дитячої лікарні  на змодельованих практичних заняттях навчаються надавати  медичну допомогу постраждалим від ймовірних   хімічних атак. Як це відбувається, розповіла  директорка КП «Хмельницька міська дитяча лікарня» Наталія Зимак-Закутня.

— Ми досить серйозно, із залученням іноземних і провідних українських фахівців працюємо у вебінарах і  на онлайн заняттях. До таких речей ми не були готові у «мирній» практиці, і зараз перебудовуємося ментально і професійно. Після теоретичної підготовки ми спробували провести це практично, щоб переконатися, як наші набуті знання застосувати в змодельованих  під реальність   умовах: нестандартних і панічних. Кожен з наших співробітників отримав певну роль. За легендою: на приймальне відділення зателефонували і повідомили, що до лікарні їде сім «швидких», доставляють поранених з різними ступенями ураження  і різними захворюваннями. Там були «пацієнти», які вже не мали шансів, інші мали множинні поранення, було немовля, ще інші — з панічними атаками. До речі, наші колеги дуже добре впорались зі своїми ролями. Ми дуже детально і відверто обговорили результати цього навчання. До речі, виявили й вузькі місця: скажімо, коли одночасно прибуває дуже багато пацієнтів з множинними травмами, а також після ураження  хімічним агентом в обмежене місце, як-от, центральний хол лікарні. За протоколом, потрібно попередньо  провести деконтамінацію, тобто очищення пацієнта, усунути  хімічні чи радіоактивні  чинники, а вже  після цього постраждалий  може потрапити до лікарні. Деконтамінація, за правилами, має здійснюватися  працівниками ДСНС, або екстреною медичною допомогою, а в лікарню пацієнт повинен приїхати вже «чистий»,  умовно кажучи. Але ми не гарантовані того, що такі ситуації не можуть статися в лікарні, якщо вона стане епіцентром. Тобто, ми моделюємо  найскладніші ситуації.

Про те, що росія може не лише шантажувати, а й застосувати в Україні заборонену зброю масового ураження, повідомляли НАТО та США, а за  інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України, у військовому контингенті РФ виявлена присутність фахівців-хіміків. А готовність   знищувати українців хімічною зброєю підтверджує факт, коли 11 квітня рашисти використали проти українських військових та цивільних людей у Маріуполі отруйну речовину невідомого походження. Як повідомили бійці полку «Азов», її скинули з безпілотника окупантів. Є ймовірність, що орки застосували зарин, який у  військових цілях використовується як речовина масової нервово-паралітичної дії.

 

Нині українські лікарі активно вивчають досвід, зокрема,  сірійських і ізраїльських фахівців  з військової медицини, які мають унікальні знання з надання допомоги постраждалим від хімічної зброїі діляться з ними з українськими колегами. А на практичних заняттях вітчизняні медики  відпрацьовують теоретичні знання, аби ефективно і професійно діяти в екстремальних  ситуаціях. Попереджений – значить обізнаний.

Тетяна Руса.

 

Back to top button