І знову отруєння грибами на Хмельниччині!
Постраждав мешканець Кам’янеччини: 64-річний чоловік у саду по сусідству назбирав грибів-дощовиків. Посмажив їх у клярі без попереднього відварювання та пообідав. Вночі відчув перші симптоми отруєння: нудоту, спастичний біль у шлунку, діарею та блювання.
Наступного ранку чоловік звернувся до приймального відділення КНП “Багатопрофільна центральна районна лікарня” Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради. Пацієнта у стані середньої важкості одразу шпиталізували в інфекційне відділення цього медзакладу. Попередній діагноз — “отруєння дикорослими грибами”. Наразі чоловік отримує усе необхідне лікування у межах визначеного протоколу.
Загалом протягом 2025 року у Хмельницькій області маємо уже сім офіційно зареєстрованих випадків отруєння дикорослими грибами, у яких постраждали 12 людей. На щастя, летальних наслідків не зафіксовано.
Звичайно ж, фахівці рекомендують надавати перевагу грибам, які вирощені промисловим способом. Однак, якщо ви є прихильником “тихого” полювання, вам не завадить знати кілька правил зі збирання грибів.
Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери». Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку). Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях. Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.
За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб