“Енергодім” працює й економить

У Хмельницькому продовжує працювати програма “Енергодім”, мета якої — енергомодернізація багатоповерхових будинків із частковим відшкодуванням витрат для мешканців і бюджету громади на заходи з енергоефективності. Нині тривають роботи з термомодернізації дев’ятиповерхівки на вулиці Зарічанській, 36/3. Наступний у програмі термомодернізації будинок на вул. Бандери, 8.

За програмою “Енергодім” у будинку на Зарічанській утеплюють фасад. Ця 170-квартирна “панелька” споруджена у 1979 році без теплозберігаючих технологій. Тож хоча й платили мешканці за тепло, в квартирах взимку було прохолодно. Тож у 2020 році мешканці вирішили взяти участь у програмі “Енергодім”.

Ми провели загальні збори ОСББ і долучились до програми “Еноргодім”, — розповідає голова правління ОСББ “Заріччя 36/3” Ірина Тимофієва. — Більшість мешканців проголосували за позитивні зміни в нашому будинку”. Роботи розпочали торік у вересні. Тоді в будинку встановили індивідуальний тепловий пункт, замінили труби, двері та вікна в під’їздах. А вже в лютому цього року утеплили технічний поверх. “В оселях вже стало на кілька градусів тепліше”, — каже Ірина Тимофієва. Температура комфортна: 21-22 градуси тепла. У порівнянні з сусідніми їхній будинок вже зекономив на опаленні 15-20 відсотків. А після утеплення фасаду економія буде ще більша.

За словами підрядника будівельної організації Ігоря Дячука, розпочали роботи у кінці червня. Вже виконали демонтаж, поґрунтували стіни, наразі монтують утеплювач. “Працюємо згідно з технологічною картою, матеріал — церезит, виконуємо все, дотримуючись протипожежних норм. Наше завдання — утеплити фасад і горище та провести гідроізоляцію даху”, — розповів підрядник.

Надалі в планах — модернізувати покрівлю, замінити труби водопостачання та модернізувати систему освітлення в місцях загального користування. За все це мешканці будинку повинні сплатити лише 10 відсотків вартості робіт. 20 відсотків покриває бюджет громади, а 70 відсотків — Фонд енергоефективності. За словами голови ОСББ, зазначену суму мешканцям можна було розділити на рік. Тобто, хтось сплачував повністю, інші — частинами.

Як повідомив Ігор Дячук, роботи з утеплення цього будинку триватимуть приблизно чотири місяці. Далі працюватимуть у будинку №8 на вулиці Бандери. Там уже утеплили горище, очікують на експертну документацію, щоб приступити до утеплення фасаду.

Мешканці ще двох багатоповерхівок: на вул. Франка та Зарічанській взяли участь у програмі “Еноргодім” у попередні роки і нині заощаджують до 50 відсотків енергії. “Після початку великої війни Фонд енергоефективності припинив отримання нових заявок на участь у програмі “Еноргодім”, — зазначив заступник міського голови, директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок. — Ті учасники, які подавалися до початку 2022 року, включені до програми, перші півроку були призупинені, і після того, як міжнародні донори зрозуміли, що Україна може боротися й перемогти у війні, дали дозвіл на продовження програми”.

Нагадаємо, у вересні 2023 року відбувся загальноміський форум голів ОСББ на тему: “Підвищення енергоефективності багатоквартирних житлових будинків: нові виклики в умовах війни та шляхи їх подолання”. Учасниками форуму стали 120 голів ОСББ, яким презентували можливості для кожного будинку щодо енергоефективності. Керівник Фонду енергоефективності Єгор Фаренюк розповів про зміни до державної програми “Еноргодім”, що передбачає відшкодування від Фонду енергоефективності до 70%. Хмельницька міська рада теж мала Програму компенсації витрат на заходи з енергоефективності багатоповерхівок. “Програма ця працювала дуже добре. Проте реалії змінилися, банки перестали кредитувати на вигідних умовах. Тому ми вирішили, що зараз найкраще буде відшкодовувати мешканцям придбання будівельних матеріалів (до 20% загальної суми проєкту). Це дозволить мешканцям багатоповерхівок вже на початку виконання робіт мати кошти, а потім отримати фінансування і від Фонду енергоефективності, — розповів тоді міський голова Олександр Симчишин. — Говорили і про рішення щодо встановлення сонячних панелей на багатоквартирних будинках. Також керівництво ОСББ мало змогу поспілкуватися про системи, які зможуть забезпечити безперебійну роботу газових котлів у випадку відсутності електроенергії. Нас чекає ще одна непроста зима, але цього разу ми вже маємо досвід і можливість краще до неї підготуватися”.

Тетяна Руса

 

Back to top button