115 перших новоселів

Їх війна вигнала з рідних домівок, у багатьом уже й немає куди повертатися: оселі й міста знищені. Це українці, які стали вимушено переміщеними особами. У Хмельницькому таких понад 20 тисяч, а нещодавно 115 з них міський голова Олександр Симчишин вручив ордери на нове, хмельницьке житло.

На Інститутській, 12/1 та Кам’янецькій, 74 повністю облаштовані смарт-квартири під ключ для новоселів-переселенців. Зокрема, на Інститутській, в приміщенні гуртожитку, люди мешкатимуть у шести смарт-квартирах та 39 кімнатах гуртожиткового типу. “Це перший етап заселення в оновлені, завдяки нашим партнерам з ЄС та НЕФКО, смарт-квартири та кімнати. Розмір гранту склав 1,4 млн євро. За ці кошти ми відремонтували півтора поверху на Інститутській, 12/1 та кілька поверхів на Кам’янецькій, 74, куди теж невдовзі заселимо людей. Ремонт зроблений під ключ, є техніка, меблі. В липні починаємо будувати нове житло для ВПО на вулиці Озерній за грант від ЄС на 8,4 млн євро”, повідомив міський голова Олександр Симчишин.

Уперше зайшла до свого нового помешкання, в смарт-квартиру, Вікторія Отрощенко, вимушена переселенка з Донецька. Оглядає кімнати, санвузол, кухню. “Я задоволена, це просто супер, мрія”, —ділиться враженнями зворушена жінка, яка в рідному місті мала все: квартиру, родичів, улюблену роботу, але війна все змінила. До Хмельницького приїхала в березні 2022 року з сином. Чоловік, кадровий офіцер, на фронті. У Хмельницькому жінка знайшла роботу і стала на чергу на отримання житла. “Будемо жити тут з сином і чекати чоловіка з перемогою”, — каже вона.

Ордери на поселення на Інститутській,12/1, переселенцям вручив міський голова. Проживаючи тут, переселенці сплачуватимуть лише за комуналку. “Відбір тих, хто підпадає під поселення, здійснюється за рейтинговою системою. Першочергово це сім’ї, де є діючі військові, учасники бойових дій. Звичайно, враховується кількість діток, інвалідність когось з членів родини. Це житло тимчасове і є власністю територіальної громади, а УМК “Південно-західна” є балансоутримувачем. Але ця тимчасовість ніяк не визначається якимись конкретними термінами. Люди мешкатимуть рівно стільки, скільки потрібно”, — сказав Олександр Симчишин.

Наразі офіційно в черзі на отримання житла перебуває 871 особа ВПО.

Тетяна Слободянюк

Back to top button