Аби зберегти дерева, створять онлайн-мапу

У Хмельницькому працюють над онлайн-мапою дерев та зелених насаджень. Цей ресурс допоможе зрозуміти, скільки дерев у обласному центрі та в якому стані вони перебувають.

Йдеться як про вуличні насадження, так і про дерева, що ростуть у парках і скверах. Про це в ефірі Українського радіо Хмельницького розповів директор Агенції розвитку Хмельницького Олег Черненко.

Мета створення онлайн-мапи: не тільки провести інвентаризацію, зафіксувати кількість та стан дерев, які перебувають на балансі міста, але і надати громаді інструменти контролю. У Хмельницькому вже працює геоінформаційна система. “Завдяки допомозі донорських партнерських організацій вдалося докупити ще такий елемент, як мапа зелених насаджень міста, — каже Олег Черненко. — Це інформація про дерева, кущі, зелені зони Хмельницького, а в майбутньому, можливо, і громади. Онлайн-ресурс міститиме фото кожного “оцифрованого” дерева, інформацію про його місцезнаходження (з прив’язкою до точних координат), вид, діаметр стовбуру, висоту та стан”.

Створювати та наповнювати онлайн-мапу дерев будуть спеціалісти, заручившись підтримкою кафедри екології Хмельницького національного університету, небайдужих активістів, громадських організацій. Після цього проведуть верифікацію даних. Це довготривалий процес і займе не один рік.

Як тільки-но зазеленіють дерева, одразу ж розпочнуться роботи в центрі міста, потім — в одному з мікрорайонів. “До середини березня ми технічно узгодимо, як все буде відбуватись, а у квітні-травні вже повноцінно запрацюємо”, — впевнений директор Агенції розвитку Хмельницького.

Ідея “оцифровувати” міські дерева не є новою. Подібні карти створюються у багатьох мегаполісах світу, зокрема у Нью-Йорку, де міська онлайн-мапа дерев містить інформацію про понад 850 тисяч зелених насаджень.
Жанна Бойчук

Back to top button