Безпечне навчання у безпечному укритті

Не кожна будівля школи, ліцею, дитсадка раніше проєктувалася так, щоб мати власне бомбосховище. Хто ж знав, що у ХХІ столітті Україна стикнеться зі збройною агресією дикого сусіда, який ще й погрожує всьому світові застосувати ядерну зброю. Отож не всі навчальні заклади були безпечними для дітей, аби вони могли очно відвідувати заняття.

Щоб надавати якісні освітні послуги, хмельницька влада взялася за будівництво на території громади нових укриттів, зокрема й протирадіаційних.

У 2023 році на виготовлення проєктно-кошторисної документації і будівництво нових укриттів з бюджету громади виділили 135 мільйонів гривень. Передбачили кошти і на 2024 рік.

33 мільйони з капітальних видатків — це продовження будівництва тих укриттів, роботи на яких зараз тривають. Це садочок №23, школи №№13, 6, 19. Плануємо їх завершити за перше півріччя 2024 року”, — зазначив міський голова Олександр Симчишин.

До кінця першого півріччя 2024 року об’єкти планують здати в експлуатацію.

Наприкінці жовтня на території школи №12 будівельна компанія, яка виграла тендер, розпочала зведення сучасного протирадіаційного укриття. Нині тут роблять опалубку для залізобетонних стін. Згідно з проєктом протирадіаційне укриття площею 35 на 18 квадратних метрів матиме два виходи і буде підземним. Сховище зможе вмістити 550 людей.

Товщина стін і перекриття складатиме 40 сантиметрів. Приміщення забезпечать усім необхідним. Буде туалет, вентилятори закачуватимуть повітря і триматимуть всередині комфортний температурний режим, буде обігрів. Вартість робіт – майже 38 мільйонів гривень, включно з проєктно-кошторисною документацією, проведенням експертизи, геодезією”, зазначив директор Хмельницької СЗОШ №12 Олег Сивицький.

Він зазначає, що минулого року учні навчалися у дві зміни, під час повітряної тривоги через відсутність укриття змушені були спускатися в сусідні укриття. А вже незабаром цей навчальний заклад матиме власну захисну споруду.

Подібний проєкт втілюють у СЗОШ №13, що в мікрорайоні Книжківці. У майбутньому сховищі для навчального закладу площею понад 350 квадратних метрів вже готовий фундамент стін і колон. Наразі працюють над зведенням перекриття. Роботи планують закінчити до березня цього року.

Вартість проєкту понад 23 мільйони гривень. Згідно з проєктно-кошторисною документацією укриття розраховане на 250 осіб. Якщо у школі 416 учнів, то відповідно у дві зміни ми зможемо організувати освітній процес”, ділиться Ніна Хулуб, директорка Хмельницької СЗОШ №13 ім. М.Чекмана.

Крім того, будують захисні споруди ще для трьох закладів Хмельницької громади.

Back to top button