Борщі та каші рук просять: хмельничан кличуть долучатися до волонтерської фронтової кухні

Понад 70 тисяч пакетів сухого борщу, майже 200 тисяч каш та сухих сніданків, центнери випічки стільки виготовили і відправили на передову ГО «Волонтерський лідер» від весни минулого року. Про це повідомила Українська волонтерська служба в Хмельницькому. Нині волонтери шукають помічників, які готові долучитись до гастрономічної акції.

Волонтерська кухня, де щодня, з 9 до 21 години, кипить робота, знаходиться в приміщенні по вул. Старокостянтинівське шосе, 1/1, що біля Дендропарку. 90 відсотків виробничих процесів забезпечуються вручну. З обладнання лише сушарка для овочів та вакуумний пакувальник, який запобігає потраплянню кисню та збільшує термін зберігання, висмоктуючи непотрібне повітря з упаковок.

У кожній такій упаковці висушені інгредієнти для 10-14 порцій. До прикладу, для борщу змішують у виміряних пропорціях сухі буряк, капусту, картоплю, моркву, цибулю та сіль. Далі все це запаковується в пакети у вакуумній машині. За добу можуть виготовити до 300 харчових наборів, розповіли волонтери. Вже до гарячої страви хлопці на передовій додають за бажанням тушкованку.

«Під час активних бойових дій немає часу на приготування гарячої їжі. Саме тому важливо забезпечити наших захисників наборами швидкого приготування. Поживна їжа допомагає воїнам на передовій бути в формі, розповіла керівниця «Волонтерського лідера» Ніна Корнієнко. Сухі страви, які ми виготовляємо, мають збалансовану поживну цінність. До того ж, приготування не займає багато часу. На це знадобиться трохи більше 10 хвилин».

Асортимент супів на різний смак: рисовий, гороховий, вівсяний, грибний, гречаний, ячмінний і пшеничний. «Ми помітили, що військові найбільше полюбляють борщ та гороховий суп», — розповіла волонтерка Марія Фурман, яка працює тут з початку виробництва сухих обідів для воїнів. Окрім того, виготовляють тут також сухі сніданки: це вівсяні пластівці з сухофруктами, горіхами, протеїном, сухим молоком та цукатами: «За день ми можемо зробити 500 наборів каш швидкого приготування. Нам завжди потрібна допомога, оскільки ми не встигаємо виготовити стільки порцій, скільки просять військові»,— каже пані Марія.

Частину необхідних інгредієнтів волонтери купують за зібрані кошти самі, розповіла Ніна Корнієнко. Але здебільшого свіжі овочі та крупи до волонтерського центру привозять містяни та фермери. На кухні потрібно почистити, посікти, порізати дуже багато городини. Адже, крім сухих борщів, тут квасять капусту та консервують овочі. Тобто, ще й сезон закруток додався.

Для переробки та консервації такої кількості продуктів треба, як мінімум, 30 людей. Тому й звертаються волонтери до хмельничан долучитись до вкрай важливої і доброчинної справи. Адже наше перемога тоді буде всенародною, коли кожен докладе до неї свого серця і рук.

Вікторія Катрич.

 

Back to top button