Час перебрати домашню аптечку

Чи задумувалися ви, куди діваються ліки, які ви необачно викинули у відро зі сміттям? Речовини з пігулок накопичуються у навколишньому середовищі, зокрема у воді. Застарілі очисні споруди не можуть фільтрувати фармвідходи, тому вони потрапляють у природні води.
Згодом це може викликати звикання до певних ліків,
алергічні реакції.

Що робити з протермінованими ліками? Найперше й найголовніше: ніколи не використовуйте ліки після закінчення терміну придатності, механічно пошкоджені, навіть якщо вони виглядають і пахнуть нормально.
Не варто викидати ліки у звичайний смітник або каналізацію! У Хмельницькому діє програма утилізації небезпечних відходів, до яких відносять і лікарські препарати. Є графік роботи Екобуса, у який можна принести непридатні ліки.

На жаль, у нашому суспільстві досі немає практики належного поводження з медичними відходами. Бо люди зазвичай просто викидають їх у смітник. Що відбувається з ними на сміттєзвалищі? Залишки ліків проникають до грунтів та водойм і наносять шкоду довкіллю. Звісно, ці негативні наслідки відчувають рослини, тварини і люди: мікродози залишків препаратів потрапляють в організм разом з їжею чи водою та можуть спричинити алергічні реакції або навіть отруєння.

Ось кілька порад, як можна запобігти цьому: намагайтеся мінімізувати закупку ліків, не ведіться на акції аптек та фейки. Краще купувати лише те, що дійсно необхідно і використовувати до закінчення терміну придатності.
Перевірте можливості утилізації: деякі аптеки або медзаклади приймають застарілі або непотрібні ліки для безпечної утилізації. Якщо немає можливості віддати ліки в пункт утилізації, переробіть їх удома. Таблетки потрібно вийняти з упаковки, подрібнити в порошок, перемішати з іншим неорганічним сміттям. Далі цю суміш щільно закрити у посудину зі скла. Так ми убезпечуємо людей, що працюють на сміттєзвалищах від небезпечних випарів.

Правильна утилізація ліків — важлива складова збереження навколишнього середовища та здоров’я людей. Будьте свідомими і піклуйтеся про нашу планету. Вона в нас одна.

Back to top button