“Було за честь жити разом з ними”

До Дня Героїв міський голова Олександр Симчишин вручив відзнаки “Почесний громадянин міської громади” 65 родинам полеглих воїнів-земляків. До відзнаки додана грошова допомога в розмірі 160 тисяч гривень кожній родині Почесного громадянина.

З-поміж заходів до Дня Героїв присвоєння Почесного громадянина міста відбулося вперше. Як зазначив міський голова Олександр Симчмшин, раніше ці звання й відзнаки вручались родичам Героїв у День міста. Торік такої відзнаки удостоїлись 128 наших Героїв, позаминулого — 94. Як зазначив міський голова, звання почесних громадян у громаді цьогоріч присвоюватимуть і на День Незалежності, і в День міста… На жаль, трагічний жертовник війни продовжує відбирати життя наших найкращих українців у важких боях за свободу Вітчизни. Від початку українсько-російської війни понад 410 звитяжців повернулись додому на щиті.

.

…Уся зала Хмельницької міської школи мистецтв була заповнена вщерть. Тут запрошені родини загиблих героїв, їхні колеги, друзі, військові побратими. Квіти, сльози, щемна атмосфера душевного хвилювання, біль і водночас гордість.

Присвоюємо таке звання землякам, які віддали життя у російсько-українській війні, заради українського майбутнього наших дітей! — сказав міський голова, вручаючи відзнаки родичам Героїв. — Будемо це робити і надалі, бо жодне ім’я не повинно забутися. Почесні громадяни — навіки в історії нашого міста. Це не просто номінальне звання. Для всіх нас було за честь жити разом із ними. Хмельницька громада пишається кожним. Найбільше я хочу більше ніколи не вручати такі звання посмертно, бо їх мають отримувати живі Герої. Дуже важко на таких заходах бачити сльози матерів, батьків, які отримують відзнаку за сина, дружин, які намагаються втримати на своїх плечах малюків. Але найважче спостерігати, як ростуть без батька-Героя діти. Вічна пам’ять і слава полеглим Героям! А нам нехай Господь посилає сили продовжувати їхній чин і боротись далі… Заради дітей. Тримаймо стрій!”

Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади” — це найвища відзнака громади, яка з 1966 року присвоюється місцевим жителям та іноземним громадянам, котрі мають видатні заслуги і внесли великий особистий внесок в розвиток міста, України, світу. Нині звання “Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади” присвоєно майже 300 людям. Більшість із них — захисники, які загинули під час проведення АТО/ООС та на російсько-українській війні.

Тетяна Слободянюк

Back to top button