До хмельницьких “Маскутів” приєднались “Павучихи” — польська волонтерська група “Pajęczyce z Opole”

Хмельницька волонтерська група “Маскути”, яка входить до ГО “Захист — об’єднання волонтерів”, сплела десятки кілометрів маскувальних сіток для техніки ЗСУ та сотні такого ж вбрання: “кікімор” та “мавок” — для наших воїнів, починаючи з 2014 року. Найважчим був рік повномасштабного вторгнення, адже фронт розширився у десятки разів, і добровольцями-сіткарями стали не лише “Маскути”, а й сотні хмельничан, переселенці, які приєднались до волонтерів. І нині необхідність у маскувальному камуфляжі зросла в рази. За словами керівниці “Маскутів” Ірини Ковалевської, потреба у маскувальних сітках та костюмах нині навіть більша, ніж раніше: потрібно маскувати і нову техніку, і позиції та бліндажі.

Як виявилося, саме волонтерські сітки наші бійці оцінили вище, ніж промислове виробництво. “Нас часто запитають, чому не купуємо готові сітки. Річ у тім, що вони, як кажуть військові, мають однаковий візерунок, який не зливається з навколишнім середовищем, їх добре бачать ворожі дрони. Тому сітки, сплетені вручну, кращі”, — пояснює волонтерка. Координує потребу у сітках, їх кількість і напрямок доставки ГО “Захист”. Його волонтери відвозять готовий сітковий камуфляж за замовленнями на бойові позиції.

А цієї весни до хмельницьких “Маскутів” приєднались “Павучихи” — польська волонтерська група “Pajęczyce z Opole”. Волонтери з міста Ополе плетуть сітки в бібліотеці Опольського університету, працюють і викладачі, і студенти. Уже відправили кілька передач, які волонтери “Захисту” відвезли на передову. Нещодавно передали не лише сітки, а й реабілітаційне обладнання, засоби від комарів, цвяхи, лопати, сокири, шпинделі для патронів, а також сушені овочі, фрукти, випічку та консерви.

Як повідомили “Павучихи” на сторінці у Фейсбуку, нині готують чергову передачу на замовлення українських воїнів та волонтерів.

Вікторія Катрич

Back to top button