Дзвоник стійкості, сили і надії: в освітніх закладах Хмельницької громади фінішував навчальний рік

31 травня для сорока тисяч учнів Хмельницької міської територіальної громади завершився навчальний рік, а для 1768 випускників пролунав останній шкільний дзвоник.

Весь навчальний рік, що минає, наші діти частіше чули сигнали тривоги, аніж звичний поклик шкільного дзвінка: заняття в сховищах, навчання онлайн, у підвалах власних домівок, за кордоном, уроки при мерехтінні свіч і ліхтариків під час блекауту — ось підсумок освітнього марафону, який пройшли наші діти, які в рази подорослішали за півтора року неймовірних випробувань.

Цей рік був непростим для всіх нас. Але і педагоги, і учні, і батьки довели свою мужність, витривалість та патріотизм, навчаючи та навчаючись в умовах воєнного стану. Ми не опустили руки, не зневірились, а продовжували надавати й здобувати знання, розвивати дитячі таланти та демонструвати досягнення галузі освіти, — йдеться у привітанні департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради.

Ворог може зруйнувати приміщення школи, перервати освітній процес, загнати нас в укриття, змусити до дистанційного навчання, але жоден ворог неспроможний відібрати нашу любов до рідної землі, нашу надію на щасливе майбутнє та нашу віру в Перемогу…

Освітяни пишаються тим, що навчальний рік, попри війну, втрати й незгоди, ми не змарнували. Маємо хороші здобутки. Серед випускників 9-х класів 323 учні претендують на отримання свідоцтва про базову середню освіту з відзнакою, серед випускників 11-х класів 188 претендують на отримання золотої медалі, 41 — срібної.

Наші Учні брали участь і перемагали у олімпіадах і різноманітних конкурсах: наукових, танцювальних, літературних, художніх. Особлива гордість — перемоги на міжнародних олімпіадах.

Протягом навчального року регулярно проводились спортивні турніри з футболу, баскетболу, волейболу, регбі, легкої атлетики та інших видів спорту. Справжнім випробуванням і навчанням стало триденне таборування учасників всеукраїнської військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”).

Важливою складовою була наша допомога школярам, які стали внутрішньо переміщеними особами через війну на сході країни. Ми допомагали їм адаптуватися до нових умов життя та навчання. Запровадили сучасні технології, записуючи дітей до закладів освіти через електронну чергу. Наші заклади максимально долучилися до волонтерства, аби допомогти нашим захисникам і внутрішньо переміщеним особам”.

Нині відбувається трансформація закладів, запроваджується профільне навчання. А нашу педагогічну і батьківську громаду знову чекає непросте літо: потрібно все зробити, аби початкові школи, гімназії та ліцеї, в яких навчатимуться наші діти, стали реальним і якісним втіленням Нової української школи. Бо тільки якісна освіта забезпечить таке ж якісне майбутнє нашої держави.

Вікторія Катрич

Back to top button