Енергія кольорового життя

В обласній бібліотеці для молоді відкрито виставку дизайнерських робіт студентів кафедри рисунку та проєктної графіки Хмельницького національного університету та їх викладачки Антоніни Шерстинюк “Емоції в кольорі”.

Війна принесла в наше життя емоції, не сумісні зі звичним відчуттям краси, бо відібрала зі щоденного спектру яскраві кольори щастя. Але варто переступити поріг мистецького відділу бібліотеки, де у двох залах експонуються роботи майбутніх дизайнерів, як ти потрапляєш начебто в середину калейдоскопа, крізь вічко якого бачиш живий, яскравий світ, який конструюється на твоїх очах, даючи волю уяві, емоціям і магії, що розширює межі реальності і водночас поєднується з нею. Дизайнерська творчість студентів і їх талановитої наставниці Антоніни Шерстинюк переконала: ми потребуємо краси, гармонії, і це — своєрідна арттерапія, адже колір здатний змінювати наше ставлення до подій, до плину часу. “Коли життя несеться у шаленому ритмі війни, зупинись і зроби щось приємне для себе…” — написала на своїй сторінці у Фейсбуку художниця і разом із своїми студентами у цьому переконала. Водночас продемонструвала, що кольорознавство — це азбука гармонії, адже наше життя повноцінне, коли воно різнокольорове. Представлені на виставці роботи виконані в техніці Fluid Art (рідкий акрил). Ця техніка є особливим різновидом абстракціонізму, у якому немає певних сюжетів. І в цьому її складність і родзинка: фантазії митця ніби перехоплює глядач і далі “домальовує” у власній уяві сюжети, творить образи під впливом отриманих емоцій. Як зазначила в анотації директорка бібліотеки Вікторія Задорожна, “…у цій техніці немає меж для творчості і фантазії, а творіння в стилі абстракціонізму дуже цінні в світі, кожна робота унікальна, медитативна”. Високий художній рівень студентських робіт свідчить про те, що з ними працюють творчі педагоги, які з ентузіазмом передають свої знання та майстерність молоді.

Наставниця студентів, твори якої теж представлені в експозиції, старший викладач кафедри кафедри рисунку і проєктної графіки Антоніна Шерстинюк — член Спілки дизайнерів України, авторка живописних і графічних творів, які демонструвались і отримували дипломи на міжнародних, всеукраїнських та регіональних виставках, учасниця щорічного міжнародного фестивалю “Синтеза мистецтв” (м. Бидгощ, Польща — м. Хмельницький, Україна). “Виставки — це дуже важливо для творчої молоді, бо стають поштовхом до самоствердження, до нових здобутків, а попереду в них ще багато успіхів і відкриттів, — каже пані Антоніна. — Я вдячна своїм вихованцям, тому що студенти передають енергію викладачеві, а він їм свою. Ось і на цю виставку мене спонукали студенти, бо вони хочуть себе проявити, показати. Деколи їм це важко, хтось невпевнений, комусь бракує досвіду. І моя місія: допомогти їм проявити себе, експериментувати”.

Як створюються сучасні дизайнерські роботи? Що потрібно вивчити, засвоїти студенту, аби дизайнерська річ стала окрасою інтер’єру, створювала гармонійне середовище? “Один з предметів, які вивчають наші студенти, це — кольорознавсво, це якраз ось ці роботи. Стиль Fluid Art дає можливість вибрати майбутнім дизайнерам кольорову гаму відповідно до обраної теми. Наприклад, абстрактно зобразити Карпати, чи пору року, чи просто передати мить емоцій, — розповідає пані Антоніна. — От одна зі студенток захотіла зобразити …борщ.. Тобто, тема є будь-яка, головне — обрати кольорову гаму. Часу для нанесення фарб обмаль, це 15-20 хвилин, адже акрил швидко висихає. Тому до такої роботи потрібно підготуватись і налаштувати свої емоції. Але до мистецького твору вимоги більші. Тому завдання викладача — визначити, чим автору можна допомогти, щоб він себе проявив”.

На виставці є роботи, які вже брали участь у конкурсах, тобто вже оцінені. Робота “Маріуполь”, виконана в брунатно-червоних, тривожних тонах, передає стан людини. Хоча, каже викладачка, студентка написала її вже після трагічних подій, емоційна пам’ять спрацювала. Інша робота — “Медуза”. В ній за допомогою змішаних технік передані рухи медузи. Для цього використовуються різні допоміжні засоби: палички, кульки, плівка… . В експозиції є роботи-одиночки, парні, колективні. Як-от “Метелик”, який отримав диплом міжнародної виставки. Працювали четверо авторів одночасно і це, насправді, складно, тому що частинки картини мають технічно, тематично, колористикою скластися, як пазли. Або “Мак” — квітка зображена у розрізі, на виду її життя зсередини. “Ця робота виконана не за один розлив, — пояснює наставниця. — Тому що треба додавати внутрішність, серцевину маку, нашаровувати. Там і валики були, і нитки. Тому це — спонтанне мистецтво, коли сфокусовано і швидко художник має передати свої асоціації, емоції. До речі, після вдало виконаної роботи відчувається величезний приплив енергії, впевненість у своїх силах, визволяються, “говорять” почуття”.

За словами викладачки, щоб відчути інтер’єр, треба різні види мистецтв знати, використовувати в дизайні. Акрилова техніка з’явилась недавно, в кінці ХХ століття. Акрилові матеріали ще молодші, і їх, як і технік, дуже багато. В університеті з цим працюють активно і результативно. “Моя студентка, як виїхала у війну за кордон, надіслала відео, чим зараз займається, там зараз акрил дуже популярний. І вона такі речі робить, бо в нас вивчила. Тобто, отримала міцну базу. І може далі творити”, — каже наставниця.

Життя без кольорів неможливе. Уявіть на хвилинку: ви прокинулися вранці, а світ навколо — чорно-білий. Навряд чи хотілося б у ньому жити… І у вас навіть зникли б смаки. Бо як ви відчули б смак кавуна, полуниці, аромат квітки, якби не їх відтінки? Колір впливає на все: на наш зір, здоров’я, на сприйняття світу і власного “я”. В цьому переконала експозиція творів студентів і їх талановитої наставниці. До речі, виставка діятиме у бібліотеці до кінця вересня.

Тетяна Слободянюк

Back to top button