Евакуйований Херсонський університет отримав хмельницьку прописку

Із зони бойових дій на Хмельниччину евакуйований ще один вищий навчальний заклад: Херсонський національний технічний університет. За домовленістю з Хмельницьким національним університетом вишу  виділені необхідні  приміщення, де  херсонці продовжать освітню і наукову працю.Ректор ХНТУ  Юрій Бардачов повідомив про призупинення повноважень, адже він  залишився на окупованій ворогом території. Нова ректорка університету Олена Чепелюк закликала співробітників херсонського вишу, які змогли вчасно евакуюватись, приїхати до Хмельницького: «Всі провідні фахівці ХНТУ, які змогли виїхати за межі окупованих територій, збираються разом та переїжджають до Хмельницького. Адже гуртом легше вистояти та приймати зважені рішення. Ми усвідомлюємо, що перед нами стоїть непроста відповідальна задача і ми  готові зробити все від нас залежне задля нашої спільної справи та нашої almamater”.

Нагадаємо, з початку збройної агресії проти України  Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля тимчасово евакуйовано з міста Сєвєродонецьк. Про це повідомив керівник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. Навчання в університеті було відновлено 14 березня в дистанційній формі. Здобувачі вищої освіти, які вже знаходяться у місті Кам’янець-Подільський, всебічно включаються у допомогу волонтерам міста. Завдяки представникам підліткових клубів міста сєверодонецькі студенти  мають змогу займатись спортом, ознайомились із спортивними майданчиками, спортивними гуртками тощо “, –  йдеться у повідомленні на сайті університету.

Наразі  в зонах активних бойових дій (Харківська, Чернігівська, Сумська, Донецька, Миколаївська області та Київ) постраждали будівлі закладів вищої освіти. За даними МОНУ, було пошкоджено щонайменше 14 університетських будівель та одну знищено. Деякі університети постраждали більше за інші. Зокрема, від обстрілів пошкоджені майже всі будівлі Харківського національного  університет імені Каразіна.

Нагадаємо, через воєнну агресію  росії  Україна  вже з  2014 року має досвід евакуації вишів. Так, частину університетів Донецької, Луганської областей та Криму було переміщено  у безпечніші міста в межах цих регіонів або в інші регіони. Наприклад, Донецький національний університет почав працювати у Вінниці. Цей процес відбувається знову. Зокрема, з Харкова до Закарпаття переїхав  Державний біотехнологічний університет. Йому було передано частину майна освітніх закладів Ужгорода та Мукачева. Також було евакуйовано Луганський медичний університет із Рубіжного до Рівного.  З часом кількість університетів, які потребуватимуть евакуації та переміщення, може збільшуватися, тому зараз є потреба з’ясувати, скільки закладів вищої освіти планують переїхати до інших областей, а також розробити порядок та умови їхнього переміщення, повідомили в МОНУ.

Наразі немає даних щодо кількості постраждалих студентів і викладачів, які перебували на території активних бойових дій. 7 березня було організовано евакуаційний потяг із Харкова до Тернопільської області для 486  студентів та педагогів. Як повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук , на тимчасово окупованих територіях та у зонах активних бойових дій перебували понад 2 тисячі іноземних студентів. Водночас  невідомо, чи якась кількість іноземних студентів  досі залишаються на територіях,  де ведуться активні бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях.

Вікторія Катрич

Back to top button