Гранти від ЄС – не манна небесна: депутати Хмельницької міськради ухвалили рішення щодо виграних грантів вартістю майже пів мільярда гривень

Отримати будь-який грант від міжнародних організацій не так вже й просто, адже подача заявки на грант, ще не означає, що гроші можна отримати автоматично. Тобто, щоб його здобути, потрібно змагатися,запропонувавши такий проект, який увійде до числа переможців. А оскільки це не позика, а безповоротні кошти, які віддавати не потрібно, претендентів дуже багато, і авторитет тут також відіграє не останню роль.

Цього року Хмельницька міська рада отримала від ЄС три гранти. Їх загальна сума становить майже пів мільярда гривень. Зокрема,  2,75 мільйона євро – грант на придбання тролейбусів. Ще один грант від німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) в розмірі 650 тисяч євро Хмельницький отримав, здобувши перемогу  в конкурсі з  проєктом «Формування інноваційного бізнес-середовища шляхом проведення капітального ремонту, розкриття потенціалу та осучаснення застарілого торговельного центру». Відтак  за ці кошти капітально відремонтують  муніципальний  ТЦ «Дитячий світ».

«Було багато дискусій – не на часі, не треба. Варто розуміти, – це грант, виграний у важкій боротьбі. Це подарункові безповоротні кошти. Якби ми його програли – ці кошти отримало б інше місто чи держава. Ми виграли серед 36-ти конкурентів, тих хто подавався. Тож нині маємо ці безповоротні кошти саме на ці цілі. Ці кошти не можуть бути використані на дрони, ППО чи танки… Якби ООН давало на такі цілі, ми б боролися за них також, безперечно», – зазначив Олександр Симчишин.

Третій грант в розмірі 8,4 мільйона євро Хмельницький отримав від Північної Екологічної Фінансової Корпораціїя НЕФКО на  проект  «Нове будівництво багатоквартирних житлових будинків для внутрішньо переміщених осіб».

«Ми змінили земельну ділянку, де раніше планувалося будувати це житло. Тепер це буде мікрорайон Виставка. Найближчим часом плануємо підписати грантову угоду і цього року розпочати будівництво. Це буде будівництво «під ключ»  –  з сантехнікою, меблями, обладнанням тощо. Щоб людина зайшла і могла там проживати», – розповів міський голова Олександр Симчишин.

НЕФКО, як координатор проєкту, вже оголосила вимоги до підрядників, які виявлять бажання взяти участь в тендері на будівництва житла. Поверховість будинків, як і кількість квартир, також визначатимуть проєктанти,  яких обере ця міжнародна фінансова організація.

Згідно процедури  на сесії Хмельницької міськради депутати ухвалили ряд рішень щодо  кожного з цих грантів.

Ольга Сєргєєва

Back to top button