Грип із ковідом “гуляють” містом

Пік зими атакує вірусними інфекціями: заповнені лікарняні палати, до сімейних лікарів черги з хворими, які скаржаться на вірусні недуги та їх ускладнення. Що далі? Епідемія? Карантин?..

 

Як повідомила головна лікарка Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна, пацієнтів стало набагато більше. За останні тижні суттєво збільшилась кількість хворих на ГРВІ і грип. Лише за вихідні в інфекційну поступило 18 хворих з ускладненнями, найбільше з пневмоніями. До речі, всі госпіталізовані з грипом не були вакциновані.

“В лікарні перебувають 150 хворих, серед яких 80 відсотків з ковідом і грипом. В реанімації всі 11 ліжок заповнені. З-поміж пацієнтів реанімації троє з грипом (грип А) інші — з ковідом, серед них 11-місячна дитина, — зазначила Оксана Вікторівна. — В січні цього року проліковано від ковіду 108 людей, серед них 16 дітей. Померло восьмеро занедужалих, всі дорослі. Загалом із початку року збільшилася захворюваність також на інші ГРВІ. Це 41 випадок, тоді як у минулому році за цей період було шестеро людей”.

Як повідомила головна лікарка інфекційної лікарні, нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон-JN.1, який називають “Дженні”, ще не підтверджено лабораторно.
Станом на кінець січня не виявлено “Дженні” і в межах області. Про це повідомив Микола Габрикевич, генеральний директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОНУ. 24 січня заклад надіслав на секвенацію нові зразки проб, тому незабаром буде інформація, зазначив він. Загалом січень фінішував з деякими підвищеними показниками кількості хворих на ГРВІ, грип та COVID-19, однак наразі епідемічний поріг захворюваності на Хмельниччині не перевищено.

Чи очікувати епідемії та карантину? Микола Габрикевич підкреслив: мова про масове закриття шкіл наразі не йде. Дитина може бути відсутньою у школі через низку причин, а не лише через хворобу. Крім того, якщо рівень захворюваності зросте, рішення щодо протиепідемічних заходів ухвалюватиме обласна комісія з ТЕБ та НС, яка наділена відповідними повноваженнями. Посадовець зазначив: якщо більше 20 відсотків є хворими на вірусні інфекції, тоді приймається рішення про застосування карантинних заходів, відповідно школа припиняє очне навчання.

Що ж до ситуації у Нетішині, то епідпоріг серед дітей не було перевищено, проте органи місцевої влади вирішили призупинити навчання в школах, щоб запобігти подальшому зростанню кількості хворих.
Як повідомили в департаменті освіти та науки Хмельницької міської ради, підстав для превентивних заходів щодо карантину в закладах освіти наразі в громаді немає. У дошкільних закладах карантин не запроваджуватимуть. А ось услід за Нетішином та Славутою рішення призупинити очну форму з 30 січня до 9 лютого прийняли в Ізяславській та Старокостянтинівській міських радах.

Аби убезпечитись від важкого перебігу грипу, фахівці пропонують зробити щеплення, вакцин достатньо. Загалом же поради лікарів традиційні: поменше бувати там, де великі скупчення людей. Якщо немає такої можливості — одягайте маску, обробляйте руки.

Нагадаємо: востаннє епідемію грипу в області і в місті фіксували в 2019-ому. В 2020-ому “лідером” вже став COVID-19. Цього року в січні в семи областях України зафіксовано 9 випадків нового мутованого штаму ковіду “Омікрон”-JN.1 “Дженні”, який швидко розповсюджується. В Хмельницькому його лабораторного підтвердження поки що немає. Але наразі лікувальні заклади очікують появу специфічної вакцини від Омікрону.
Вікторія Катрич

Back to top button