Хмельничани комплектують медичні аптечки для бійців за стандартами НАТО

Серед волонтерських вантажів, які щоденно прямують на схід, де безперервно точаться  важкі бої за наші українські території, найважливішими є зброя, захисний одяг і  засоби першої медичної допомоги.  Індивідуальні аптечки тут такі ж необхідні, як і озброєння, адже вчасно надана медична допомога пораненому нашому солдату  –  це  можливість врятувати його життя.

Хмельницькі волонтери з перших днів війни збирають  і комплектують індивідуальні  меднабори, де обов’язково  є кровоспинні препарати, знеболювальні та антибіотики, тобто засоби, які  воїн може використати  в екстремальних,  бойових умовах. Уже півтори сотні   готових наборів хмельничани відправили на передову. Лікарські засоби є дефіцитом в Україні, тому  їх шукають переважно за кордоном, а зшивати мінірюкзачки  за стандартами НАТО, навчились  наші хмельницькі швейники.

БФ  «Волонтери Поділля», хмельницьке волонтерське об’єднання «Захист» з перших днів війни займаються збором медикаментів для бійців на передовій. Хмельничанин Олександр Попов, волонтер з 2014 року, менеджер фонду, розповідає про цю працю і пошуки. «Скільки коштують комплектуючі для аптечки для одного бійця?Дорого. В Україні нереально купити й половини необхідного.Наприклад, на перший погляд, звичайний маркер, а направду  голка для декомпресії, коштує 700-800 гривень. Назофарингальна трубка 200-300 гривень. У цілому одна аптечка коштує 120-160 доларів у залежності від того, хто купує, де купує і в якій кількості. Ми поставили ціль 1000 таких аптечок, а це майже 6 мільйонів гривень. Зараз ми відшиваємо 1000 підсумків, які відповідають вимогам та військовим стандартам НАТО. І ці підсумки  потрібно наповнити медикаментами для надання першої медичної допомоги при пораненні, і вони  реально рятують життя нашим хлопцям та дівчатам».

Що входить до набору? Як розповідають волонтери медики, кожна аптечка обладнана системою кріплення Molle,  в аптечку складають рукавички, ножиці, перев’язувальний матеріал, косинку, ковдру, серветки (гігієнічні і спиртові), бетадин, перев’язувальний набір, пов’язки для ока, пластир, а також знеболюючі ліки, антибіотики, протизапальні ліки для звичайного користування, індивідуальний пакет при пораненні. Сформовані комплекти  різняться за кольором і розмірами, але не за вмістом медикаментів. Аптечки можуть кріпитися до пояса, плитоноски чи бронежилета.

Медичні гумавантажі наші волонтери отримують з країн Європи, зокрема,  з Франції, Румунії, Польщі та США. Також активно допомагають  українці, які мешкають за кордоном.

До речі,   у Хмельницькому почали шити також евакуаційні ноші, каже. Ними волонтери забезпечили медиків хмельницької територіальної оборони.

Нині волонтери продовжують комплектувати індивідуальні аптечки на передову, адже такі комплекти мають бути у кожного нашого захисника.І наразі нагадують, що збір коштів на комплектуючі для індивідуальних аптечок триває.

Для тих, хто хоче допомогти,  БФ « Волонтери Поділля»  постійно розміщують у Фейсбуку необхідні реквізити :р/р: UA023154050000026007052422304 в АТ КБ “ПриватБанк”МФО: 315405ЄДРПОУ: 39374887.

Тетяна Слободянюк

Back to top button