Хмельниччина у п’ятірці кращих з облаштування укриттів у навчальних закладах

На Хмельниччині функціонує 1212 закладів освіти, в яких загалом навчається понад 257 тисяч дітей. Лише 148 закладів освіти області (12,2%) мають спеціальні протирадіаційні укриття, 341 заклад освіти має найпростіші укриття (28,1%), ще 31 заклад планує використовувати укриття інших суб’єктів господарювання, що розташовані поблизу. В решті закладів роботи з облаштування захисних споруд перебувають в активній стадії. Хмельниччина наразі в п’ятірці кращих за рівнем підготовки укриттів у навчальних закладах. Про це повідомив  на сторінці у Фейсбуку голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Нещодавно заступник міністра освіти і науки України Олександр Костюченко, який разом з начальником управління з питань державного майна та підприємств МОН України Євгенієм Глушком відвідав Хмельниччину, зазначив, що у МОН хочуть чітко розуміти, з якими проблемами стикається місцева влада, готуючись до початку навчального року в офлайн режимі, та яким чином посадовці можуть допомогти їх вирішити на своєму рівні.

«В області перевірено 975 закладів (понад 80%). Організовано укриття у 520 закладах освіти, що складає 42,8%, – повідомив Сергій Гамалій. – Зараз у закладах працюють підрядники, проводяться ремонти, здійснюється закупівля усього необхідного для того, аби забезпечити належні умови перебування учнів. Більшість робіт планують завершити до 18 серпня».

Експлуатація укриттів буде можливою лише у разі позитивного погодження актів їх оцінки представниками ДСНС.За словами заступника директора обласного департаменту освіти науки, молоді і спорту Олега Мартинюка, з 579 шкіл у 198 навчання буде дистанційним через відсутність укриттів. За змішаною схемою планують організувати навчання у 20 закладах фахової передвищої освіти, 12 закладах профтехосвіти та 11 вишах.«Решта шкіл, одинадцять закладів професійної технічної освіти та два заклади вищої освіти за умови відповідності сховищ вимогам розглядають варіант відновлення очної форми навчання», — зазначив Олег Мартинюк.

Нагадаємо,  в  Хмельницькому, де  діють 39 шкіл та 43 заклади дошкільної освіти, облаштовувати  укриття розпочали ще в червні. На сховища з міського бюджету виділили 12 мільйонів 700 гривень. Наразі  ремонтні та опоряджувальні роботи тривають. В одній із шкіл, яку в 2020 році визнали найбільшою за кількістю учнів  в Україні, в укритті облаштовують навчальні класи, аби навчання діти могли продовжувати навіть під час повітряної тривоги.  Відповідно, укриття там має бути достатньо великим, аби розмістити усіх дітей та педагогів. Облаштовувати сховище тут почали ще з лютого. Але ремонтні роботи тривають досі. Директор школи розповів, що в сховищі обладнали два санвузли, у всіх приміщеннях є автономне освітлення. Загалом це укриття може вмістити до тисячі дітей. Розраховане воно не лише для того, аби перечекати тривогу. Тут облаштували і класи, щоб не переривати навчальний процес. Тут підведений інтернет, у планах – поставити комп’ютерну техніку, щоб діти якісно здобували освіту.

Готують укриття в і селах Хмельницької міської громади, аби з першого вересня  у сільських школах розпочати навчання. Як повідомила староста Олешинського округу Валентина Базилюк, місцеве комунальне підприємство з допомогою добровольців  Хмельницького центру  здорової молоді в одному із сіл старостату ремонтують підвальне приміщення сільського Будинку культури, яке поруч із школою, для укриття. Заливають  бетонним розчином долівку, штукатурять і опоряджують стіни. Кажуть, до початку навчального року встигнуть завершити всі роботи.

Нагадаємо , ще 19 липня, за повідомленням пресслужби ОВА, відсоток готовності укриттів в закладах освіти  області  до початку навчання становив 20%.

Тетяна Слободянюк.

 

 

Back to top button