Хмельницькі комунальники засклили вже всі дерев’яні вікна, пошкоджені внаслідок ракетних ударів

 

В Україні в суботу, 31 грудня, під час повітряної тривоги прокотилася низка вибухів у різних областях. Країна-агресорка масовано запустила по Україні ракети. Відомо про вибухи в Києві, Житомирі, Запоріжжі. Два потужних вибухи пролунали в нашому Хмельницькому. Пошкоджено понад 10 приватних будинків та стільки ж приватних автомобілів, десятки багатоповерхівок, будівля дитсадка, автозаправка, об’єкти малого та середнього бізнесу. Постраждало понад 10 людей. Одна людина загинула. Ще не дочекавшись відбою тривоги, комунальники приступили до ліквідації наслідків терористичної атаки ворога та разом з управляючими компаніями з різних мікрорайонів почали надавати допомогу мешканцям. В першу чергу закривали вибиті вікна плівкою та плитами, щоб люди могли переночувати. Про те, яка ситуація зараз, розповідає заступник міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь НОВАЧОК.

 — Чи можна вже оцінити масштаб завданої матеріальної та фінансової шкоди?

— Завдану шкоду ми найближчим часом ще не зможемо встановити, але вона величезна. Найбільше постраждали підприємства, розташовані біля місць прильотів в промисловій зоні. Сама промислова зона невелика, але підприємств там дуже багато: дрібні виробництва, швейні цехи, пекарні, офісні приміщення. І ці будівлі дуже пошкоджені. Деякі залишилися без покрівлі та вікон. Так само дуже постраждали житлові новобудови. Практично половина вікон, які були з фасадної сторони, звідки був приліт, зруйновані. Старі будинки, які обслуговуються управляючими компаніями, також зазнали руйнувань, в основному, вікон. Пошкоджено майже дві сотні вікон. Дякуючи комунальникам, протягом минулого тижня ми відновили усі дерев’яні вікна, в яких було вибите скло (у нас в матеріальному резерві є достатня кількість скла). Залишилися пошкодженими тільки металопластикові вікна. Ми зараз шукаємо можливості, щоб їх також замінити. Одним з таких шляхів є міжнародна благодійна організація, яка прийшла в Україну після початку великої війни і вже має в області кілька схожих проєктів. У Шепетівці після ракетних прильотів ця організація замінювала людям в багатоповерхових будинках вікна. Зараз попередньо маємо погодження, і, я думаю, зможемо спланувати і організувати ту роботу. Якщо ж через якісь причини це зробити не вдасться, будемо розглядати варіант матеріальної допомоги з бюджету Хмельницької міськради.

 — Це все стосується житлових будинків, а комерційні об’єкти?

 — Якщо говорити про промислові об’єкти бізнесу, то ми створили комісію, яка обстежує пошкоджені об’єкти, і вона по кожному зверненні готує акт. З цим актом підприємці можуть претендувати на відшкодування. Яким чином буде те все відшкодовуватися, поки що сказати не можу, то буде вирішуватися на державному рівні. Наразі держава збирає цю інформацію, акумулює і узагальнює її. Що стосується відшкодування, які ми можемо надати для бізнесу, то ми пропонуємо людям матеріали, які є в нас в матеріальному резерві. В нас є будівельні матеріали, покрівельні, металопрофіль, дерево, скло. Ці матеріали будуть надаватися людям за розпорядженням міського голови. Комісія з обстеження працює щодня. Двічі на тиждень збирається на засідання, щоб визначити обсяги, проголосувати і видати людям акти. Роботи з ліквідації ушкоджень на вуличнодорожній мережі, яка також зазнала суттєвих руйнувань, були завершені ще 1 січня 2023 року, тобто наступного дня після прильотів.

 — А як реагували люди, чиє житло пошкодила ударна хвиля вибуху?

— Люди, звісно, були налякані, стурбовані і переживали, але дуже вдячні за таку активну роботу в святкові дні наших комунальних служб. 31 грудня, зразу після удару, ще під час повітряної тривоги вже автовишки стояли біля будинків, поліетилен був, яким забивали в квартирах пошкоджені вікна. Першого січня відновили зовнішнє освітлення дороги, а 2-го і 3-го вже людям засклили вікна в квартирах, тому люди вдячні. І, насправді, я дуже вдячний всім комунальникам, які активно долучилися до ліквідації наслідків тієї біди. А взагалі, ми готові до будь-якого розвитку подій у подальшому і віримо в наші Збройні Сили, в наших захисників. Україна переможе, бо правда на нашому боці.

Розмовляла Ольга Сєргєєва

Back to top button