Хмельницький до опалювального сезону готовий, але він буде складним

До початку опалювального сезону 2022-2023 залишився місяць. Він буде складним для України і для Хмельницького, зокрема. І хоча МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” завчасно підготувалося до осінньо-зимового періоду, через війну в Україні підприємство опрацьовує навіть найгірші сценарії. Адже маємо розуміти, що ворогу не знайомі поняття гуманізму чи людяності, і одна із стратегій Кремля — це заморозити Україну взимку. Які першочергові завдання стоять перед тепловиками і до чого готуватися хмельничанам — наша розмова з директором МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимиром Скалієм.

Зима близько. В уряді акцентують увагу на закачуванні газу та запасах вугілля, місцева влада закликає економити, а люди масово скуповують обігрівачі та ковдри з підігрівом. У чому найбільша складність, коли ми говоримо сьогодні, що пройти цей опалювальний сезон буде нелегко?

У багатьох питаннях може проявитись складність — це зима, вона завжди складна навіть в періоди, коли не сильні морози. Тому ми впродовж літа готуємось, щоб пройти зиму і бути готовими до різних випадків — аварійних ситуацій у мережах та котельнях. Але ще ж, крім самого виробництва, яке доволі непросте, в країні триває війна, і від ворога можна чекати чого завгодно. Він же, в основному, наносить удари по критичній інфраструктурі. Тому нам треба бути готовими до всього. Можуть бути проблеми з газопостачанням, а відтак зрозуміло, яка проблема тоді може виникнути, може бути знижений тиск до самих мінімальних показників. Можуть бути проблеми з електроенергією, яка є складовою у нашому виробництві. І тут мова може йти не тільки про “віялові відключення”. Тому й тут ми маємо думати, що ми можемо зробити у таких випадках. Що стосується електроенергії, то в нас сьогодні є 13 конгераційних установок, які встановлені на 10 котельнях, вони можуть працювати в автономному режимі. Сьогодні вони працюють спільно з об’єднаною енергосистемою, але якщо вона, не дай Бог, відключиться, то ми можемо зібрати іншу схему і запустити їх в автономному режимі. Тобто, в нас якийсь захист великих котелень трохи є. Придбали ми ще 2 генератори потужністю 130 кіловат і 30 кіловат. Якщо будуть локальні відключення, ми зможемо підключити їх і в такий спосіб врятувати ситуацію. До речі, в нас торік під час опалювального сезону була ситуація на котельні по Трудовій, 11, коли в колег енергетиків вийшли з ладу одразу два кабелі, і ми тоді позичили 100-кіловатний генератор і забезпечували споживачів послугами. Люди тоді дивувалися: як це так — світла добу немає, а тепло і гаряча вода є?

По теплу складніше. Що ми тут можемо придумати? Багато котелень в нас об’єднані мережами одна з одною. Скажімо, центральна частина міста і Зарічанський мікрорайон з’єднані між собою, тому можна десь переключати з об’єкта на об’єкт споживачів. Є трохи в нас твердого палива, на якому можуть працювати 9 котелень, які забезпечують теплом обласну лікарню, онкодиспансер, шпиталь ветеранів, тубдиспансер. На Степана Бандери, 32/1, також котельня може працювати на твердому паливі. Зараз продовжуємо роботи по встановленню двох твердопаливних котлів на котельні по вулиці Пулюя, 4/1, яка подає тепло в перинатальний центр, дитячу міську та обласну лікарні. Тобто, десь можемо підтримувати і рятувати ситуацію, зокрема і на соціальних об’єктах, якщо, не дай Бог, не буде газу.

—– Голова державної газової компанії “Нафтогаз” заявив, що під час цьогорічного опалювального сезону температура в приміщеннях буде нижча за норму, і порадив людям запастися ковдрами та теплим одягом. При цьому він пояснив, що опалювальний сезон розпочнеться пізніше. Що скажете Ви?

Опалювальний сезон в Хмельницькому почнеться вчасно. Для цього в нас є всі передумови. Нам вдалося на 7 котельнях виконати капітальний ремонт котлів, капітально відремонтувати дві дахові котельні, де обладнання вже свій нормативний строк відслужило — це на Свободи 22 (друга черга) і Гарнізонна, 4. Замінили на попередньо ізольовані труби 4 кілометри теплових мереж у двотрубному вимірі на 53-х ділянках. Проводимо і повторні гідравлічні випробовування, ще виявляємо порушення на теплових мережах, їх ліквідовуємо. Вже починаємо набирати воду в систему опалення в будинках, де мережі більш компактні. Там, де дуже розгалужені мережі, ці роботи розпочали раніше. Плануємо таким чином, щоб на 1 жовтня, як і раніше, бути готовими до опалювального періоду. Починаємо проводити пробні пуски котелень, центральних теплових пунктів, які були влітку зупинені через проведення планових ремонтів, і багато інших робіт, пов’язаних з енергоощадними технологіями. Є трохи роботи по південно-західному району, який раніше обслуговувало комунальне підприємство “Південно-Західні тепломережі”. У червні цього року це підприємство було приєднане до “Хмельницьктеплокомуненерго”, роботи там багато з підготовки до опалювального сезону. Ми хочемо привести всі об’єкти до такого стану, як усі наші об’єкти, що стосується автоматизації, диспетчеризації. Обсяг робіт великий: і по центральних теплових пунктах, і по мережах, і по котельнях. Але надіємось, що до 1 жовтня основні види робіт ми завершимо і увійдемо в опалювальний період. Проблема полягає в іншому. Удари ворога по газовій інфраструктурі можуть призвести до того, що газ у сховищах буде, а отримати його буде неможливо. Потрібно бути готовим до всього, і тому економити газ дійсно доведеться. В принципі, і ми, і наші мешканці вже навчились економити, розуміючи, якщо ми перегріваємо, то це не вигідно, оскільки потрібно більше платити. Є старші будинків, вони також слідкують, щоб температура була оптимальна. Нормативна температура за законодавством, яка і сьогодні є, це +18 градусів і в кутових кімнатах + 20 градусів. Якщо доведеться на 1-2 градуси знизити, і так само по гарячій воді градус десь трішки зменшити, я думаю, що мешканці віднесуться до цього з розумінням. Це стосуватиметься того періоду, коли будуть сильніші морози і відповідно споживання газу буде більше. Тому доведеться таким чином працювати. До того ж, рішення щодо цього не ухвалюється на рівні міста.

Злякавшись перспектив залишитись у холодних квартирах, люди почали масово скуповувати обігрівачі. Чи вирішить це проблему, і що порадите Ви, аби містяни взимку не мерзли?

Так, дійсно, багато хто намагатиметься грітися електрикою. Звісно, це недешево, адже, щоб виробити електроенергію, потрібно спалити газ або інший вид палива. Приміром, щоб замінити куб газу, потрібно 10 кіловат електроенергії. Не важко підрахувати: сьогодні куб газу для населення ми споживаємо по 7,583 гривні, а кіловат електроенергії — 1,68 на 10, це 16 гривень. Але проблема в іншому. Адже величезна кількість одночасно увімкнутих електроприладів викличе таке навантаження, що можуть погоріти не лише мережі в стояках, а й щитові, кабелі живлення і, можливо, навіть силові трансформатори, і тоді ми можемо залишитися без електрики. Тому перше, що потрібно зробити, це обстежити весь будинок, перевірити герметичність дверей, вікон, наявність щілин. Важливо також, аби щільно зачинялися двері до підвалу, на дах, утеплити вікна. Тобто, потрібно все робити, щоб тепло не розпорошувалось. Це й за лічильником менше, і тепліше.

Тарифи не зростуть?

Ціна газу не зміниться. Це вже прийнято на законодавчому рівні. Для населення затверджено 7,583 гривні за куб газу, для бюджетних установ 16554 грн/м куб. Тариф наш теж не змінюється. Він залишається на рівні 2018 року — 1480 гривень за гігакалорію для населення, для бюджетних організацій на рівні минулого року — 3440 грн/Гал. Те, що стосується інших споживачів, то він буде дорожчий, оскільки вартість газу для цієї категорії споживачів становить 38грн/м куб. газу.

А як зараз містяни сплачують за надані МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” послуги?

Більшість людей розраховується за послуги регулярно, і ми їм дякуємо, бо ці кошти потрібні, адже розрахунки за газ ніхто не відміняв. Постачальник “Нафтогазтрейдинг” поставив умови: оплачувати за спожитий газ вчасно. Нам вдається це робити за підтримки місцевої влади, тому не маємо заборгованості за попередній опалювальний сезон. Тим, хто не може повністю оплатити, пропонуємо укласти договір реструктуризації. Мешканці сплачують борги, але не так активно. Ми наразі не маємо можливості працювати з державними виконавцями. Під час воєнного стану не відбувається жодних стягнень, тому така робота на паузі. Але ми постійно працюємо зі споживачами-боржниками.

Розмовляла Ольга Сєргєєва

Дідково: Для сталого проходження опалювального сезону та надання мешканцям міста своєчасних послуг з опалення та гарячого водопостачання КП Хмельницьктеплокомуненерго” з бюджету міста в поточному році виділено 84 млн. грн. За словами міського голови Олександра Симчишина у матеріальному резерві міської ради перебуває 135 нових дизельних генераторів середньої та великої потужності. Цим автономним устаткуванням вже забезпечили усі міські медзаклади. Ще декілька сотень генераторів і три мобільні котельні Хмельницький розраховує отримати за допомогою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Back to top button