Хмельницький міський монотеатр «Кут» остаточно припинив свою діяльність

Театр одного актора «Кут» був створений в Хмельницькому  в грудні 1992 року. Його заснував народний артист України Володимир Смотритель, який водночас був директором закладу та  єдиним його  актором. Впродовж тридцяти років Смотритель активно  відроджував українське камерне мономистецтво. В стінах театру  на повний голос звучали вірші репресованих поетів О.Ольжича, Ю.Клена, Є.Плужника, В.Стуса, Т.Мельничука, створювались  унікальні вистави, яких ще ніколи не бачив глядач. Перша  –  “Прокляті роки” за творами українських поетів, “Сало в шоколаді” , “Я клоун”. Згодом філософська монодрама “Поет і кат” за  твором  хмельницького письменника і поета Броніслава Грищука, “Магія душі”, “Ін’єкція щастя”, історична драма “Мазепа”.  А скільки виступів було не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу, скільки  перемог  на українських і міжнародних конкурсах. А чого вартували фестивалі “Відлуння” та “Розкуття”, які щорічно проводились у монотеатрі і стали не лише всеукраїнськими, а міжнародними. Усіх заслуг цього талановитого актора не перелічити, але очевидно стомився. Відігравши в лютому цього року дві свої прем’єрні вистави, Володимир Смотритель, зважаючи на закінчення контракту, виїхав за кордон, у Велику Британію.

За рішенням виконкому монотеатр “Кут” приєднають до міського будинку культури. Звісно, що в  іпостасі  театру  одного актора, «Кут» вже не буде, хоча смислове навантаження і  навантаження театральне, планують  залишити.Тим більше, що  «Кут» буде  структурним підрозділом Хмельницького міського будинку культури.

«Володлимир Смотритель виїхав за кордон  і з його волі перестав бути керівником цього унікального закладу. Ми домовилися з ним , що він буде приїжджати до нас як актор, як один з організаторів фестивалю «Відлуння». Монотеатр «Кут» буде жити, а ми зараз думаємо як він має функціонувавти  і як оце  –  монотеатр «Кут»  дорівнює Смотритель,  трішечки змінити, щоб залишити цю установу,  незважаючи на прізвище»,  –  прокоментував міський голова Олександр Симчишин.

Ольга Сєргєєва

Back to top button