Хмельницький отримав нагороду ЄБРР у номінації “Найкраща екологічна та соціальна практика”

Проєкт “Модернізація інфраструктури твердих побутових відходів у місті Хмельницькому” отримав бронзову нагороду Європейського банку реконструкції та розвитку у номінації “Найкраща екологічна та соціальна практика”. Переможці були оголошені на щорічному заході ЄБРР, який цьогоріч відбувся у Марракеші (Королівство Марокко). Завдяки чому вдалося отримати таку відзнаку, що вона дає місту, і як повномасштабна війна вплинула на реалізацію проєкту? Про це розповідає керівник проєкту “Розумне довкілля. Хмельницький” Іван ПІДОПРИГОРА.

— Хмельницький отримав міжнародну нагороду ЄБРР в той час, коли вирішується питання кандидатства України в Євросоюзі. Можливо, збіг обставин, але добрий знак однозначно. Як це відбулося?
— Загалом ЄБРР проводить такі заходи щороку, але вперше з часів пандемії, з 2019 року, Банк провів це офлайн. Тобто, реально люди приїхали в Марракеш, щоб обговорити важливі питання міжнародної банківської сфери. Частиною цього великого форуму ЄБРР є конкурс, який за внутрішніми критеріями Банку, відзначає проєкти, що з точки зору позитивного впливу на довкілля, екологічності, несуть позитивні зміни як для людей, так і для соціальних економічних змін. Організатори відзначили наш хмельницький проект саме у сфері розумного довкілля. Відповідно ми отримали бронзу, третє місце. Додам від себе, що наш проєкт реально заслуговує на відзнаку, тому що за умови успішного завершення він дасть вагомий результат. Тобто, ми говоримо про зменшення до 100 тисяч тонн на рік викидів парникових газів СО2. Конкретно, це — полігон, сміттєзвалище, яке зараз постійно продукує ці викиди, а коли модернізація буде завершена, тобто, полігон накриють, і всі ці шкідливі речовини вже не потраплятимуть в атмосферу. Ось, власне, за цей проєкт модернізації ЄБРР вручив нам віртуально поки що відповідний сертифікат. А після перемоги ми отримаємо його в Києві, вже з рук в руки.

— Що дає нам ця нагорода, адже сьогодні на паузу поставлені усі великі проекти?
— Це посил партнерам банку. Банк дає різну грантову підтримку, тобто багато країн світу, наприклад, скидаються своїми грошима для реалізації тих чи інших проєктів, в тому числі в Україні. Коли Банк відзначає такий проєкт, він дає зрозуміти своїм інвесторам, зацікавленим сторонам, що ця справа варта уваги, це внесе позитивні зміни в життя людей і в захист довкілля. Щодо паузи, то ми дуже активно зайняті внутрішнім аудитом, насамперед, приводимо усі ланки бізнеспроцесів, виробничих процесів, усіх відділів підприємства, які зараз є на КП “Спецкомунтранс” у відповідність до стандартів ІSО (система управління якістю). Це є умовою кредитної угоди Банку. Тобто, від водія сміттєвоза і робітників, які допомагають збирати контейнери, і до усіх процесів на полігоні — все має бути на тому рівні, на якому працює європейський світ. Власне, Україна прийняла міжнародні стандарти вже давно, але не всі підприємства декларують, що можуть за ними працювати. І ми зараз уніфікуємо нашу систему до стандартів, які працюють в Європі.

— Очевидно бралося до уваги й те, що вже місто зробило, рухаючись у цьому напрямку?
— Хочу сказати, що за цих два роки, почавши з нуля, ми досягли значних успіхів. Насамперед, розроблена, завершена і пройдена Державна експертиза, це дуже детальне ТЕО з проєктами, рішеннями всіх чотирьох етапів рекультивації полігону: будівництво станції очищення фільтрату, розбудова двох нових карт в північному напрямку, рекультивація нашого старого полігону, тобто теперішнього звалища і четвертий етап — накриття полігону. І таким чином на цьому життя полігону загалом буде завершене. Що стосується сміттєпереробного комплексу, то також було розроблене ТЕО, обрано компанію консультантів на цей період, які вже рік працюють з нами над впровадженням нових стандартів в КП “Спецкомунтранс”.
Ще 18 січня цього року, тобто до повномасштабного вторгнення, ми оголосили один тендер на закупівлю і будівництво станції очищення фільтрату. Тендер мав завершитись 23 березня, проте банк поставив зараз все це на паузу через війну. І все, що ми робимо, це відтягуємо дату завершення тендеру, але не закриваємо його. У нас є зацікавлені компанії, які хочуть брати участь в тендері, готові надати свої документи, але приїхати зараз до нас поки що не можливо. Коли ж Україна здобуде перемогу у війні, яку розв’язала росія, коли будемо бачити, що все безпечно, ми завершимо тендер і будемо раді співпрацювати з компаніями. Тоді й розпочнуться конкретні роботи на нашому об’єкті.

— Хмельницький підписав грантову, кредитну та угоду гарантій з ЄБРР на модернізацію полігону і спорудження сміттєпереробного комплексу ще до повномасштабного вторгнення. Чи передбачались цими угодами певні форс мажорні обставини, щоб усі ці угоди залишалися дієвими?
— Так, будь-яка міжнародна угода має розділ “форсмажор”, у якому є пункт війна. Тобто, вказано, що умови війни — є непереборна сила, яка обмежує виконання сторонами їхніх зобов’язань. Особисто мені довелось написати два листи: до наших консультантів, і другий — для ЄБРР. Повідомлено, що ми не зможемо виконати наші певні зобов’язання через ведення бойових дій на території нашої країни. Наші партнери з розумінням віднеслись до цього і продовжили строки виконання наших зобов’язань. До речі, ЄБРР вийшов з РФ і не планує з нею спільних проєктів.

— Але ж Проєкт модернізації твердих побутових відходів — не тільки будівництво сміттєпереробного комплексу, а загалом повна зміна підходів до утилізації сміття в місті?
— Так і ми цим активно займались і займаємось зараз. Тобто це і робота екобусу, робота не так давно створеного Центру з поводженням відходів, так само робота “Гуфі-центру” і так далі. Щоправда з 24 лютого і до середини березня екобус на маршрути не виїжджав. Ми не знали, як безпечно діяти людям в таких умовах, все було незвично. Зараз екобус працює два дні на тиждень: у п’ятницю і в суботу з 9.00 до 19.00, але лише на одній локації біля ТЦ “Дитячий світ”. Що стосується Центру поводження з відходами, то його робота взагалі не завершувалась, він працює, як і раніше, з 8.00 до 19.00. Зараз до центру часто звертаються переселенці. Хтось підшуковує собі побутову техніку, холодильник чи телевізор, пральну машинку тощо. До нас у Центр приїздили й волонтери, за такими ж речами для переселенців. До речі, у нас велика кількість телевізорів, якщо комусь потрібно, є пральні машини в робочому стані. Якщо потрібно полагодити таку техніку, то це роблять наші працівники.
На початку війни змінив формат роботи й “Гуфі-центр”. Ми перевели його в онлайн формат, але зараз там також повернулися до довоєнного графіку, приймають відвідувачів, проводять екскурсії, заняття. Зараз в “Гуфі-центрі” ми проводимо багато нових заходів, працюємо з переселенцями, влаштовуємо пізнавальні акції. Крім того, у нас є кінозал, де можна переглянути фільм на екологічну тематику. Власне, ідей у нас багато і ми будемо їх реалізовувати поступово, в міру того, як буде розвиватися ситуація в регіоні, в державі. Адже сьогодні у нас усіх одна мета — перемога.

Back to top button