Хоч трохи зменшіть кількість солодощів у раціоні
Деякі фахівці кажуть про те, що цукор обов’язково потрібно споживати, проте інші схиляються до того, що він дуже шкідливий для здоров’я і заважає нормальному функціонуванню організму. Наукові дослідження довели, що надмірна кількість цукру чинить негативний вплив на організм людини.
Однак варто розібратися з тим, чи дійсно цукор отруює організм. Ось кілька аргументів, які кажуть про те, що потрібно намагатися менше споживати солодкого або повністю відмовитися від нього.
Накопичення жиру
Споживання цукру є настільки ж важким випробуванням для печінки, як і спиртні напої. Їжа з високим вмістом фруктози призводить до утворення жирових відкладень навколо печінки. Ожиріння печінки зустрічається у багатьох людей. Саме тому рекомендується дотримуватися дієти з низьким вмістом цукру і фруктози, щоб знизити ризик виникнення хвороби. З цієї причини слід уникати солодких безалкогольних напоїв і їсти фрукти лише вранці.
Звикання
Можливо, багатьох це не здивує, оскільки вони давно знають, що цукор може викликати звикання, але далеко не кожен знає, що деякі дослідження прирівнюють його до наркотиків. Все це тому, що цукор вивільняє в організмі хімічні речовини, які стимулюють у мозку центр задоволень. Наркотичні засоби роблять те ж саме.
Зрештою організм звикає до кількості цукру, яку він споживає протягом певного часу, та буде вимагати все більше і більше, щоб відчувати себе добре.
Деякі експерименти доводять, що відмова від цукру практично така ж складна, як і відмова від наркотичних засобів. Спостерігається озноб, тремтіння, головний біль, запаморочення і відчуття неспокою. Погодьтесь, звучить це страшно і загрозливо.
Підвищення ризику виникнення серцево-судинних хвороб
Науково доведений факт, що споживання цукру підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Хвороби серця і діабет другого типу тісно взаємопов’язані. Порушення в роботі серця пов’язані насамперед з тим, що велика кількість цукру в організмі призводить до відкладання на стінках судин холестерину. Так розвивається атеросклероз, що призводить до підвищення тиску. Через взаємозв’язок між споживанням цукру і гіпертонією можна абсолютно точно сказати, що цукор є основною причиною виникнення серцево-судинних хвороб.
Перепади настрою
Ймовірність виникнення депресії у людей, які страждають на діабет, становить приблизно сорок відсотків. Ймовірність перепадів настрою значно підвищується у тих, хто часто й у великій кількості споживає солодощі.
Дослідження показали, що регулярне споживання не тільки цукру, але і солодких газованих напоїв та пакетованих соків підвищує ризик появи депресії приблизно на п’ятдесят відсотків. Надлишок цукру тягне за собою сильне почуття неспокою і навіть шизофренію. Крім того, можуть спостерігатися серйозні проблеми з пам’яттю.
Безперервне почуття голоду
Людина, яка звикла їсти солодке, постійно думає, коли вона зможе поїсти знову. На жаль, така звичка призводить до сильної тяги до їжі, що багата на цукор.
Зниження рівня енергії
Багато хто вважає, що, якщо з’їсти шматочок шоколаду, то можна практично відразу ж запустити роботу організму і підвищити рівень енергії. Однак це тимчасовий стан, тому що людина прокидається лише на кілька хвилин через цукор, але потім почувається так, ніби вона не спала кілька днів. Цукор є однією з причин хронічного безсоння.