І в сховищах, і під сигнали тривоги: в Хмельницькому переселенки народили понад 30 малюків

Понад 165 немовлят народились у Хмельницькому перинатальному центрі  з початку воєнної  навали: понад тридцять малюків  з’явились  на світ у матусь-переселенок. З-поміж  наймолодших  хмельничан  більшість – дівчатка: це до миру, каже народна мудрість. А наш мир – це лише перемога, тому  своїх крихітних донечок   чимало матусь назвали Вікторіями.

Як повідомила медична директорка  КП «Хмельницький  перинатальний центр» Хмельницької міськради  Ірина Ткачук,  п’ять  березневих пологів  бригадам медиків довелося приймати у сховищі, яке відповідно  обладнане  для екстрених випадків. Обійшлося без ускладнень, матусі і малюки  почуваються гаразд. Втім, зауважує  Ірина Анатоліївна, хоч планових операцій зараз поменшало,  однак психологічне навантаження на медиків збільшилося, тому  що з матусями, особливо переселенками, спеціалістам перинатального доводиться бути й психологаами, адже емоційний  стан багатьох  породіль, особливо  вимушених переселенок, нестабільний.

Незважаючи на складний нинішній час, усі матусі після народження дитини  в Хмельницькому отримують  бебі-бокси. Така процедура запроваджена в Україні ще із 2018 року. Всередині величезної коробки новоспеченим мамам пропонують засоби для жіночої гігієни, розвиваючі іграшки, одяг  для малюка та інше. Загалом у бебі-боксі понад 30 найменувань товарів. За відгуками матусь,   вміст  їх повністю влаштовує. Також отримують бебі-бокси й переселенки.  А ще жінкам, які перебувають у скруті, соціально незахищені, у центрі видають гуманітарну допомогу, зібрану волонтерами. Як правило, нею користуються жінки з інших регіонів, які народжують у нас.

В обласному перинатальному центрі,  розташованому на  Пілотській, з початку російського повномасштабного вторгнення з’явились на світ   понад 130 дітей.  Із них півтора десятка  малюків народили матері-переселенки. За словами заступниці головного лікаря Лариси  Притуляк, з початку   війни в обласному перинатальному центрі народжують чимало жінок з інших регіонів. Також довелось приймати кілька пологів в обладнаному тут сховищі. У закладі  деякий час була проблема з бебі-боксами, їх не було  в наявності три тижні. Поки  проблема вирішується, породіллі отримують грошову компенсацію. Після пологів матусі  також отримують гуманітарну допомогу, яку формують в закладі. Це пелюшки, дитячі суміші, засоби гігієни та інше. Лариса Притуляк каже, що  в закладі є достатня кількість “гуманітарки”, тож нею планують й надалі забезпечувати переселенок та соціально незахищених.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button